Почетна » Промене у школском календару изненадиле И ЂАКЕ И РОДИТЕЉЕ: Да ли су јесењи и зимски распуст морали бити скраћени? Из Министарства објашњавају У ЧЕМУ ЈЕ ЦАКА

Промене у школском календару изненадиле И ЂАКЕ И РОДИТЕЉЕ: Да ли су јесењи и зимски распуст морали бити скраћени? Из Министарства објашњавају У ЧЕМУ ЈЕ ЦАКА

од Други Пишу
0 коментар

Турбуленције и напрасне измене у школском систему од 2020. године па до данас чини се да не престају, те је тако последња у низу промена она која се може видети у новом објављеном календару за школску 2022/2023. годину, према ком ће уместо јесењег распуста основци имати продужени викенд у трајању од три дана, док ће средњошколцима зимски распуст бити за 7 дана краћи него ученицима основних школа.

Школски календар 2022/2023, основци

Поменуте промене које су објављене у новом Просветном гласнику навеле су на размишљање због чега су скраћивања јесењих и зимских распуста била неопходна у наредној школској години, какви су календари били до сада, и на основу чега се одлучује о истим?

Школски календар 2022/2023, средњошколци

Јесењи распуст краћи, кретање у друго полугодиште преурањено

Оно што се за сада може закључити из поменутог календара јесте да ће прво полугодиште за основце почети у четвртак, 1. септембра, а завршиће се у петак, 30. децембра, док ће друго полугодиште почети 23. јануара 2023. године и трајаће до 6. јуна за осмаке, а 20. јуна за ученике од првог до седмог разреда.

Када је о средњошколцима реч, њима се почетак и крај првог полугодишта неће разликовати од осмака, док ће већ у другом полугодишту бити видљиве промене, односно, оно ће за њих почети 7 дана раније, односно од 16. јануара 2023. године, а завршиће се 20. јуна.

Школски календар 2021/2022, средњошколци

Уколико се упореде календари за школску 2021/2022. и 2022/2023. годину, видљиво је да у школској години која се ускоро навршава није било скраћивања јесењих и зимских распуста, односно да је у школској 2021/2022. години основцима јесењи распуст трајао од 8. до 14. новембра, као и да је средњошколцима друго полугодиште почињало 24. јануара, када и ученицима основних школа, а не као што је планирано за наредну школску годину – 16. јануара.

Школски календар 2021/2022, за основце

Како су из Министарства просвете објаснили за „Блиц“, календар образовно-васпитног рада или школски календар доноси се за сваку школску годину, прилагођавајући се годишњем календару, односно календарској години, те се отуда, како даље објашњавају, школски календар разликује за сваку школску годину.

– Приликом његове припреме води се рачуна, пре свега, о потребама реализације програма наставе и учења у школама – годишњем фонду часова по предметима, програмима и активностима, односно, прописаном броју наставних, као и о радним и нерадним данима, континуитету у раду и одмору, а истовремено уважавају се и прописи којим се уређују државни и други празници у Републици Србији – говоре из Министарства.

Како у новом школском календару стоји, осмацима ће, за разлику од прошле године, јесењи распуст бити доста краћи, а из Министарства просвете објашњавају о чему је заправо реч, те зашто ће он сада трајати само три дана.

Министарство: „Епидемиолошка ситуација изазвала промене“

– „Јесењи распуст“ се увек планира у новембру месецу и везује за државни празник Дан примирја у Првом светском рату – 11. новембар. Ранијих година је овај, уз још један нерадни дан, спајан са викендом, и на тај начин су ученици основних и средњих школа имали такозвани „мини јесењи распуст“. Ова пауза у наставно образовном процесу била је нешто дужа једино прошле године због, у том тренутку, погоршане епидемиолошке ситуације – истичу из Министасртва.

Овом приликом, Министарство просвете је за „Блиц“ објаснило и промене видљиве када је почетак другог полугодишта за средњошколце у питању.

– Ученици основних школа имају 36 радних недеља, а ученици средњих школа имају 37 радних недеља. Због ове разлике у броју радних недеља школски календар је одувек био другачији за основце и за средњошколце. Због овог неподударања, увек средњошколци имају једну недељу распуста мање – некада је то током зимског, а некада током пролећног распуста – истичу из Министарства.

Школски календар се, наводе још, објављује сваке године до 1. јуна за наредну школску годину, те се стога, родитељи благовремено могу информисати о радним данима и распустима и у складу с тим планирати слободно време, и закључују да се школски календар може мењати у изузетним случајевима по одлуци министра, на захтев школе уз сагласност министра и на захтев јединице локалне самоуправе уз сагласност министра.

Силвија Јовановић   Блиц

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар

two + two =