Почетна » НОВИ УСЛОВИ ЗА ПЕНЗИЈУ НА СНАЗИ! Померена старосна граница, у неким случајевима и стаж – промене и за жене и за мушкарце

НОВИ УСЛОВИ ЗА ПЕНЗИЈУ НА СНАЗИ! Померена старосна граница, у неким случајевима и стаж – промене и за жене и за мушкарце

од admin
0 коментар

 

С друге стране, услови за одлазак у редовну пензију за мушкараце остају исти, али то није случај и када говоримо о превременом пензионисању, преноси Блиц.

Ове календарске године, даме тако у старосну пензију могу са 63 године и четири месеца живота, уместо 63 године и два месеца, колико је било потребно да имају за пензионисање у 2021. години. Потребан број година радног стажа остаје исти и износи минимум 15 година.

С друге стране, мушкарци у старосну пензију у наредној години иду по старом – са 65 година живота и 15 година стажа уписаног у радну књижицу.

Закон о пензијском и инвалидском осигурању измењен је 2014. године. Од тада се за жене сваке године мењају услови за пензију и то по правилу да се старосна граница помера у распону од два до шест месеци годишње. И тако све до 2032. године, када ће даме моћи да иду у пензију са 65 година старости, годину дана и десет месеци дуже него данас.

Превремена пензија

Промене имамо и када говоримо о граници и условима за одлазак у превремену пензију која се од јануара померила и за жене и за мушкарце.

Мушкарци су прошле године у превремену пензију ишли са 40 година стажа осигурања и најмање 59 година. Ове године иду са 40 година стажа осигурања и најмање 59 година и шест месеци живота.

Што се тиче превремене пензије за даме, услов за њих ове године је био 58 година и четири месеца живота. Услов је и да имају минимум 39 година и четири месеца стажа. За ову годину је то 39 година и осам месеци стажа осигурања и најмање 59 година живота.

Оно што је једнако за оба пола јесте правило по коме и мушкарци и жене могу редовно да се пензионишу са 45 година стажа, без обзира на старост. Услов је, наравно, да су им послодавци све време током 45 година редовно уплаћивали доприносе.

Говорећи о превременој пензији, оно што је важно знати јесте да она кошта, односно да вам умањује примања. Практично, пензија ће вам бити мања за 0,34 одсто за сваки месец превременог пензионисања, а највише за 20,5 одсто од укупне пензије.

То значи да ако би вам старосна пензија, са пуним радним стажом, била 30.000 динара, а одлучите да се превремено пензионишете три године раније, онда би вам месечни чек био мањи за око 3.700 динара, односно да би износио 26.300 динара.

Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар