Почетна Друштво Високи савет тужилаштва спровео незаконит избор главних јавних тужилаца и јавних тужилаца

Високи савет тужилаштва спровео незаконит избор главних јавних тужилаца и јавних тужилаца

од Други Пишу
0 коментар

Независно удружење новинара Србије, као члан Радне групе Националног конвента за Поглавље 23, придружује се заједничком саопштењу.

Радна група Националног конвента за Поглавље 23 осуђује незаконит избор нових главних јавних тужилаца и јавних тужилаца који је 19. јуна 2023. године спровео Високи савет тужилаштва и тиме довео у питање сопствену посвећеност спровођењу уставних реформи. Поједини конкурси за главне јавне тужиоце расписани су још у 2021 години, а са усвајањем нових закона, у целости је промењен начин избора главних јавних тужилаца.[1] Најважнија измена је да јавне тужиоце више не бира Народна скупштина РС, већ Високи савет тужилаштва и тај поступак сада у потпуности мора бити вођен од стране овог тела. Будући да је оваквим избором грубо прекршен нови Закон о јавном тужилаштву, позивамо на покретање поступака из члана 56 (2) Закона о Високом савету тужилаштва, а актуелног председника овог тела, Бранка Стаменковића да поднесе оставку, као одговоран за старање да рад ВСТ-а буде у складу са законом.

Високи савет тужилаштва, који је формиран маја 2023. године, од представника јавних тужилаца и истакнутих правника, приступио је испуњењу примарних надлежности – избору нових тужилаца – потпуно игноришући нове прописе и дух уставних промена. Истакнути правници су пристали да изаберу кандидате, иако нису непосредно учествовали у поступку избора и саслушали представљање кандидата, због чега је њихова нова изборна надлежност компромитована. Подсећамо да у исто време, Високи савет судства избор председника судова и судија који је започет пре ступања на снагу правосудних закона, тренутно спроводи у складу са новим прописима, те разлози хитности избора у том случају нису супротстављени законитом поступању.

Различито поступање ова два тела у погледу избора носилаца правосудних функција не доприноси поверењу грађана у правосуђе. Чињеница да Високи савет тужилаштва не примењује унапређени поступак избора, у коме важну улогу имају колегијуми јавних тужилаштава и истакнути правници, буди сумњу да су за персонална тужилачка решења поново пресудни политички критеријуми, а не стручни. Председник Високог савета тужилаштва је кључно допринео да први избор тужилаца у Србији од уставних промена буде доведен у питање, те да решења која су од стране грађана потврђена на референдуму буду потпуно изиграна. Иако правни пут заштите поводом незаконитог поступања пред Уставним судом за кандидате који нису изабрани предстоји, штета у погледу перцепције посвећености Високог савета тужилаштва правосудној реформи је већ направљена.

[1] Удружење тужилаца Србије упутило је Високом савету тужилаштва допис почетком јуна 2023. године са конкретним предлозима за спровођење овог избора, на које се ВСТ није обазирао. Допис указуке на разлике у поступку избора према старом и новом закону истичући посебно: да је новим законом уведена обавеза прибављања мишљења колегијума за кандидате за главног јавног тужиоца; Народна скупштина РС бирала је јавне тужиоце у време када су конкурси објављени, што је могло да делује обесхрабрујуће за неке од кандидата који су били уверења да неће бити изабрани од стране Скупштине, а посебно за оне који су већ имали таква искуства и чије су личности и професионална искуства коментарисани од стране посланика; и сл.

Можда ти се свиди

Оставите коментар