Почетна » Женска солидарност пред пети протест: „Позивамо медије да до 12 часова уклоне интервју са серијским силоватељем“

Женска солидарност пред пети протест: „Позивамо медије да до 12 часова уклоне интервју са серијским силоватељем“

од Други Пишу
0 коментар

Неформални феминистички колектив “Женска солидарност” позвала је листове “Информер”, “Блиц” и “Ало” да данас до 12 сати уклоне са својих сајтова интервју са Игором Милошевићем, вишеструким силоватељем.

Женска солидарност је у саопштењу подсетила да је прошло мало више од месец дана откад је дневни лист „Информер” поставио интервју под насловом „Мегаексклузивно! Исповест серијског силоватеља: Први пут сам силовао са десет година“, преноси Данас.

“У међувремену, Савет за штампу усвојио је жалбу Аутономног женског центра против ‘Информера’ поводом објављивања интервјуа уз напомену да је Информер прекршио седам тачака Кодекса новинара Србије а ‘Мондо’ једини уклонио текстуални интервју. Још једном позивамо да листови ‘Информер’, ‘Блиц’ и ‘Ало’ уклоне снимак интервјуа и текстуални интервју са вишеструким силоватељем Игором Милошевићем са својих портала пре 1.11. у 12 часова пре почетка петог протеста против мушког насиља и релативизације силовања у српским медијима”, наводи се у саопштењу Женске солидарности.

У саопштењу се додаје да захтевају и да се убудуће прате смернице „Новинарки против насиља” и „Кодекс новинара Србије”.

“Захтевамо да се женама обезбеди основна потреба за физичком сигурношћу у приватном и јавном простору. Непоштовање жена и релативизација мушког насиља у српским медијима нису почели јуче али битно је да ову традицију окончамо што пре. Захтевамо да медији преузму одговорност, да своје одлуке не правдају наводним потребама читалаца и гледалаца и да уклањањем интервјуа направе први корак ка решавању проблема мушког насиља у јавности”, закључују у саопштењу.

Данас/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар