Почетна » Протест ђака због забране директора да путују на позоришно такмичење

Протест ђака због забране директора да путују на позоришно такмичење

од admin
0 коментар

 

Протесту је претходила права драма од раног јутра јер је о забрани директора расправљао Школски савет, који се од свега оградио, а ученике два пута избацивао са седнице, јавио је портал Југмедиа.

После седнице Школског савета, ученици су се са својим професором српског језика Душаном Благојевићем који их припрема за такмичења, упутили до општине за помоћ где им је речено да ће директор највероватније бити смењен.

„Општинари су нас разумели, али су рекли да не могу помоћи и да ће директор због овог чина највероватније бити смењен. То у овом тренутку нама ништа не значи јер ми немамо путни налог, па сам био приморан да организаторима у Крагујевцу јавим да не долазимо“, казао је Благојевић Југмеди.

Он је рекао да је директор на седници Школског савета изјавио да није дозволио пут у Крагујевац, јер би „представом обрукали школу“.

„Представа, наиме, траје 1 сат и 10 минута, у првих 10 минута интерпретира се део текста из књиге Јасминке Петровић ‘Секс за почетнике’, која је писана за младе, наградјена од Политикиног забавника и преведена на неколико светских језика, а други део представе је ‘Мртво море’ Радоја Домановића“, додао је професор Благојевић.

Директор школе Драган Ђорић, претходно је казао за Југмедију да, по закону, не може да дозволи одлазак на такмичење јер професор Благојевић није на време доставио школи захтев за пријаву.

„Захтев је касно достављен, пробијен је рок за пријаву. Он је, додуше сам пријавио такмичење на шта нема право јер не конкуруше професор већ школа“, истакао је директор Ђорић.

Југмедиа подсећа да је ова забрана уследила после скандала с песмом „Селење душе“ којом је недавно ученик четвртог разреда Гимназије из Лебана победио на Окружном такмичењу рецитатора, а коме је управо професор Благојевић био ментор.

Колеге из Гимназије Власотинце огласиле су се тим поводом саопштењем да је реч о непримереном порнографском садржају без икакве уметничке вредности, па се овдашња јавност узбуракала и поделила на оне који подржавају и оне који осудјују рецитовање те песме пред основцима свих узраста, наводи портал.

Ученицима глумцима су се на протесту испред школе придружили и поједини њихови другови, а млади позивају и своје родитеље да их подрже у протесту.

„Ми ћемо од данас бојковати редовну наставу, донели смо одлуку. Не знамо можемо ли нешто променити и уопште отићи на такмичење, али у школу не идемо док се не смени директор, јер је управо он овом забраном урушио углед школе“, рекли су двоје ученика – учесника представе која неће бити одиграна у Крагујевцу.

Југмедиа/Бета/Н1Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар