Почетна » ЕПИЛОГ ЗЕМЉОТРЕСА У СРБИЈИ: Оштећено 100 кућа, штета се још увек процењује!

ЕПИЛОГ ЗЕМЉОТРЕСА У СРБИЈИ: Оштећено 100 кућа, штета се још увек процењује!

од admin
0 коментар

– До неких места у косјерићкој општини због великог снега не може да се приђе. Путари су на терену и рашчишћавају снег, како би екипе за процену штете могле да приђу – каже председник општине Косјерић Милијан Стојанић

На око 100 кућа у Ражани и Мрчићу, где је био епицентар синоћњег земљотреса попуцали су зидови и пали плафони, а неколико породица са малом децом мораће да се исели, изјавио је Тањугу председник општине Милијан Стојанић.

“Кризни штаб је јутрос заседао и донета је одлука да комисије за утврђивање штете обиђу сва домаћинства, тако да ћемо прву процену штете имати до краја дана. До неких места у косјерићкој општини због великог снега не може да се приђе. Путари су на терену и рашчишћавају снег, како би екипе за процену штете могле да приђу”, рекао је Стојанић Тањугу.

У самом Косјерићу, по Стојанићевим речима, земљотрес је причинио мању штету на Дому културе и згради полиције на којима су попуцали зидови.

У селу Росићи породица Ракић са двоје деце од 2 и 4 године мора да напусти кућу због оштећења. Мира Ракић каже за Тањуг да су синоћ имали среће што децу нису били ставили на спавање у тренутку земљотреса.
“Да смо их ставили 10 минута раније да спавају део зида би пао на њихов кревет и то бих можда убило.Сада не знамо куда ћемо”,прича Ракићева.

Према речима Саве Ракића, синоћ се толико тресло да је “изгледало као да се зидови састављају.

Foto-ilustracija: Wikipedia/public domain

“Нисам по природи плашљив, али синоћ сам се уплашио. Сви смо истрачали напоље онако голи и боси, јер смо се већ били спремили за спавање. Ноћ смо са децом провели у кући мојих родитеља. Надамо се да ће нам општина наћи неки смештај”, каже Ракић.

Његови родитељи кажу да не памте такав земљотрес.

Драгомир Ракић каже да је на кући синовљеве породице спао и кров и да чекају комисију да процени да ли је кућа за употребу.

Њихов комшија Драгивоје Максимовић,чија кућа је новија и није оштећена, каже за Тањуг да су мештани уплашени .
“У последњих десетак дана је било више потерса и плашимо се да се не деси неки још јачи који ће нас сравнити са земљом. Нека се на овоме завши и биће добро”, каже Максимовић.

Поред земљотреса јачине 4,6 Рихтерове скале синоћ су у околини Косјерића регистрована још четри потреса слабијег интензитета.

Земљотрес, чији је епицентар био у селу Мрчићи код Косјерића, осетио се у целој западној Србији – Ужицу, Пожеги, Чачку, Лучанима…, али и у Београду, Обреновцу и другим местима.

Пре четири дана, такође у региону Косјерића, регистрован је земљотрес магнитуде 2,7 јединица Рихтерове скале. Земљотрес код Косјерића осетио се и у Чачку, али је био слабијег интензитета и за сада нема информација да ли је било штете.

Foto-ilustracija: Ivan Petrović, Wikipedia/public domain

Градоначелник Чачка Војислав Илић рекао је Тањугу да ће свакако видети стање на терену, односно да ли је евентуално било неких оштећења на објектима.

МУП је саопштио да, према првим информацијама, нема пријављене штете и да је провера на терену у току. Земљотрес те магнитуде, како су навели у Републичком сеизмолошком заводу, може да доведе до оштећења на објектима као што су рушење димњака и црепова и до мањих пукотина на носећим зидовима.

Телеграф

Можда ти се свиди

Оставите коментар