Почетна » ДЕЦА У РАЉАМА АЛКОХОЛА Снабдевају их родитељи, девојчице исте као и дечаци

ДЕЦА У РАЉАМА АЛКОХОЛА Снабдевају их родитељи, девојчице исте као и дечаци

од admin
0 коментар

Деца у Србији све раније почињу да пију, и све је учесталија повезаност алкохола и њиховог ризичног понашања. Истраживање међу тинејџерима у Београду показује да је 83 одсто шеснаестогодишњака пробало алкохол у последњих годину дана, а скоро сваки други у последњих месец дана.

Стручњаци упозоравају да је алкохолозам код малолетника заступљенији од зависности од психоактивних супстанци. Охрабрује, међутим, то што сваки пети млађи од 18 година затражи помоћ од наставника или лекара.

Како тврде стручњаци, разлози зашто тинејџери пију јесу изазов да се проба нешто ново, бекство од проблема у породици и школи, и задовољство које очекују.

Трећина ђака се напије у току једне године

Истраживање из 2013. године показује да се у току једног месеца напио сваки десети ученик првог и сваки трећи ученик другог разреда. А у току године, чак 30 одсто ученика прве и скоро половина друге године средње школе.

Тинејџери кажу да им нико не тражи личну карту да провере колико имају година и додају да се дешава да полиција долази по завршетку журке. Додају да девојчице данас пију исто колико и дечаци.

Малолетници углавном нису свесни последица конзумирања алкохола. Статистика, међутим, говори да се оне осећају на свим пољима, и то најчешће на преласку из основне у средњу школу.

Због конзумирања алкохола, успех у школи опао је код 15 одсто осмака и четири одсто ученика првог разреда. У осмом разреду чак четири пута више имају проблема са полицијом него на почетку средње школе. Под дејством алкохола чешће започињу туче, учествују у саобраћајним несрећама, буду опљачкани, наводи се у истраживању.

Деца нису информисана, а родитељи им купују пиће

– У најновијем истраживању, на питање да ли је алкохолизам болест, порок или мана, само једна трећина је одговорила да је болест, а остали мана и порок. На питање да ли пиво може да изазове зависност, између 20 и 30 посто је одговорило – „не“. То су информације које су лоше. Сто одсто деце мора знати да сваки алкохол може довести до зависности – каже проф. Иван Димитријевић, члан Републичке комисије за алкохолизам и болести зависности.

То морају знати, тврде стучњаци, и родитељи, наставници, и лекари.

Угоститељи пак имају законску обавезу да малолетницима не служе алкохол.

Слободан Красић, менаџер клуба у Чачку, прича да малолетници на све начине покушавају да дођу до алкохола, а да, понекад, и родитељи купе пиће које дају свом детету.

Уколико се утврди да је угоститељ услужио или поклонио алкохолно пиће малолетнику, запрећене казне су од 300 хиљада до два милиона динара.
Туристичка инспекција, заједно са полицијом, по пријави грађана проверава да ли млађи од 18 година пију алкохол.

Гордана Радосављевић, помоћница министра за туристичку инспекцију, каже да прошле године није било много пријава, и додаје да је проценат прекршаја један одсто у односу на укупан број контрола.

Стручњаци тврде да се проблем алкохолозма код младих не може решити само високим казнама већ широм акцијом и едукацијом младих, родитеља, наставника и примарне здравствене заштите.

Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар