Почетна » ПОСЛЕ НЕКОЛИКО ДЕЦЕНИЈА ЧЕКАЊА: Вода у Ритопеку од идуће године

ПОСЛЕ НЕКОЛИКО ДЕЦЕНИЈА ЧЕКАЊА: Вода у Ритопеку од идуће године

од admin
0 коментар

 

У току је израда техничке документације за изградњу хидротехничких објеката, док се покретање јавне набавке планира за почетак 2021. године. Завршетак радова и почетак снабдевања градском водом делова Новог Ритопека и Старог Ритопека очекује се у новембру следеће године.

Из Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда истичу да су одређени приоритети за реализацију изградње објеката и мреже водоснабдевања у овом грочанском насељу.

– У току је пројектовање резервоара, потисног цевовода до прекидне коморе, као и прекидне коморе и цевовода до постојеће мреже у Старом Ритопеку – објашњавају за „Новости“ у Дирекцији. – Планирано је да у наредној години буде изграђено 2,3 километара примарног цевовода и око пет километара секундарне мреже.

До тада, за око 2.500 житеља овог насеља, вода из цистерни једини је начин снабдевања пијаћом водом. Насељем константно круже цистерне градског водовода, које истачу воду у бунаре, одакле се даље пумпама снабдевају домаћинства.

Они који немају пумпе, а ни бунар, стрпљиво са балонима свакодневно чекају у реду испред цистерне која је паркирана код зграде Месне заједнице. И тако од 2014. године, када су се цистерне први пут паркирале у Ритопеку.

Алтернативних начина снабдевања водом нема, јер се насеље Ритопек налази на неколико километара од депоније „Винча“, због чега су све подземне воде загађене. Недостатак воде погађа и свакодневни живот и бављење пољопривредом, која је једна од примарних грана у овом селу. Део техничке воде довитљиви Ритопечани обезбеђују тако што су олуке усмерили ка бунарима који се пуне кишницом. Ипак, највећи проблем су вода за пиће и одржавање хигијене.

Пројекат по свим стандардима струке био је направљен и усвојен још 2012. године, али се у међувремену од њега одустало. Међутим, надлежни у ГО Гроцка истичу да се одлагање решавања овог проблема десило због промене појединих закона, те да је морао да се уради потпуно нови пројекат, за чију реализацију, надају се Ритопечани, неће бити изговора.

 ПРОТЕСТ

У ФЕБРУАРУ прошле године Ритопечани су блокирали на три сата део Смедеревског пута. Тада су навели да су била направљена три пројекта за водоснабдевање Болеча, Лештана, Ритопека и Винче, као и да је 2004. године око 200 кућа платило по 640 евра за прикључак који никада нису добили.

Ј. ДИНЧИЋ     Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар