Почетна » Вучић: Ни они који немају симпатије према мени морају да признају да смо предузели конкретне мере

Вучић: Ни они који немају симпатије према мени морају да признају да смо предузели конкретне мере

од admin
0 коментар

Председник Владе Србије Александар Вучић истакао је на Копаоник бизнис форуму да је ова Влада „поставила темеље за оно шта треба да радимо у будућности“ и да је донет план, као и мере фискалне консолидације.

Премијер Вучић је рекао да је план ове Владе био „да не трошимо
више него што смо зарадили, и да истовремено на дуги рок обезбедимо раст привреде“.

– Све то лепо звучи и неки планови су у контрадикцији, али смо ми направили план којег се држимо стриктно и потпуно. Донели смо неколико системских закона у складу са законима које поседују најмодерније државе, од закона о раду до закона о пензијама и стечају. Они који немају симпатије ни према мени ни према Влади, морају да признају да смо преузели конкретне кораке – рекао је Вучић на почетку Форума.

Премијер је рекао да су донети план и мере фискалне консолидације.

– Прва смо земља у овом делу Европе која је то урадила. Ретко нам је било важно да размишљамо неколико година унапред -нагласио је премијер, и додао да смо се раније подсмевали онима који су имали дугогодишње планове.

„Ускоро почетак дуалног образовања у Србији“

– Ускоро долази и потпредседник швајцарске Владе, како би нас научио о систему образовања. Знам да се то многима неће свидети – рекао је премијер Вучић.

Он је најавио почетак дуалног образовања у Србији.

– Ако из школа на време будемо слали да науче посао, имаћемо образовану и мотивисану радну снагу – рекао је премијер додавши да ће у том смислу, такође, бити потребна помоћ домаћих привредника.

Дуално образовање је учење на радном месту и у занатској школи, а ученици су у посебном образовно-радном односу са фирмом – послодавцем. Овај вид едукације примењује се у већем броју европских земаља, али су најпознатији и најуспешнији модели Аустрије и Немачке.

„Решење за проблем јавних финансија“

Премијер Вучић каже да је у односу на претходну годину, када је реч о јавним финансијама, постигнут напредак, али да је највећа бољка с којом Србија мора да се суочи – недостатак предузетничког духа и инцијативе, као и недостатак домаћих инвестиција.

Он је истакао да смо се овога пута определили за озбиљну стратегију која ће да донесе решење проблема у јавним финансијама.

Говор на 25 страна

– Извињавам се, Јоргованка, ја тај формални део никада не обављам како треба. Говор ми је на 25 страна, али како нико то не може да слуша, скратићу – рекао је Вучић на почетку излагања.
– Када сам недавно пролазио кроз источну Србију, један сељак ми је рекао ми „а шта то мене Вучићу брига за јавне финансије, ако оне иду преко мојих леђа?“. Када повећавате плате и пензије, а за то немате економско тло, то је јако неозбиљно – каже Вучић.

Премијер Александар Вучић каже да ће враћање неких пензија на ранији ниво бити могуће тек кад оздравимо земљу, и додао да је циљ владе да то уради да би досло до веће потрошње.

Он је истакао смо повећали непореске приходе, а у марту очекујемо и нове приходе од Електромрежа Србије. Бруто домаћи производ нам је већи сада него у јануару последње две године, што представља изненађење због смањења плата у јавном сектору, рекао је премијер.

„Стране компаније осећају озбиљан помак у пословању“

Вучић је истакао да су нам акцизе износиле 33 милијарде у 2015. години, да смо борбом против шверцера цигарета и дувана успели да обезбедимо да стране компаније осећају озбиљан помак у пословању.

Додао је да је и наплата царина нешто повећана, а ПДВ нам је био 69 милијарди динара, три милијарде више него прошле године, да су нам расходи ове године 21 милијарду мањи него прошле године, а приходи 17 милијарди већи од онога што је било ко од нас могао да предвиди.

– Долазимо до онога што су наши изазови. Сем озбиљнијег улагања у капиталне
– Оно што ме брине је Петрохемија, али даћемо и ту све од себе- рекао је премијер Вучић.
пројекте, као највећа бољка остаје нам не само недостатак новца и недовољно учешће банкарског сектора у инвестирању, него и недостатак предузетничког духа и идеја. Приватна иницијатива је у Србији добрим делом нестала – каже Вучић.

Вучић је истакао да се нада да ћемо проблем Азотаре и ФАП-а и Железаре успети да решимо.

– Оно што ме брине је Петрохемија, али даћемо и ту све од себе. Наш проблем је што немамо домаћих инвестиција. Поставља се питање како да подстакнемо домаћу потрошњу и производњу. Да нам сада успе приватизација ПКБ-а, Телекома, Аеродрома, ми не знамо како бисмо потрошили половину тих пара, јер немамо пројекте. И то је огроман проблем Србије и зато вас молим за стручну помоћ и подршку како бисмо га решили у наредних шест месеци – каже Вучић.

Дух „лако ћемо“, Влада и ја нећемо да прихватимо

Премијер је рекао да нема „лаких решења“ и да дух „лако ћемо“ не може да прође.

– Урадили смо то јер смо желели да направимо бољу успешнију Србију и без обзира на
Можда нови ребаланс

Приходи у јануару и фебруару 2015. за 17 милијарди динара већи од очекиваних, док су расходи били за 21 милијарду мањи, рекао је премијер.

– Ако се овако настави можда ћемо морати да правимо ребаланс буџета, али биће то добар ребаланс – казао је Вучић.

Додао је да верује да ће ревизија ММФ-а у мају бити успешна.
политичку цену. Дух решења „лако ћемо“, Влада и ја нећемо да прихватимо. Преко лаких решења докопали смо се беде из које се и сада вадимо. Прихватили смо тежи пут и ићи ћемо до краја. Увек је лакше ићи ка лакшим решењима и имамо те примере у окружењу и Европи. Ми припадамо оном делу Европе, протестантском, који зна да само тешким радом може да се дође до успеха – навео је премијер.

Вучић је додао да „морамо јасно недвосмислено да кажемо да ћемо ово да решимо и болним путем“.

– Рак не лече ни андол ни витамини – закључио је премијер.

Истичући да економсија ситуација „јесте лоша, али не онолико тешка колико су сви предвидјали“, Вучић је указао на чињеницу да је остварена уштеда када је реч о капиталним издацима, нагласивши да је то лоше.

– На капиталне издатке смо у овој години потрошили свега 540 милиона, и то не мења драматично стање нашег дефицита, већ показује да смо неспремни, да немамо идеје и пројекте и да, када имамо новца, не знамо шта с њим да радимо – рекао је Вучић.

СРПСКИ ДАВОС Највећа имена економије и бизниса на једном месту:

Тактовима химне „Боже правде“ отворен је 22. по реду Копаоник бизнис форум. Више од 600 људи из сфере економије, бизниса, политике и медија, попунило је до последњег места конгресну салу у хотелу „Анђела“.

Александар Влаховић, председник Савеза економиста Србије, на отварању 22. Бизнис форум је истакао да је Србија имала негативну стопу раста БДП-а, делимично и као последица временских непогода.

Јоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије, рекла је да Србија има два избора – први је да успе и други је да успе.

– На том путу обавезног успеха допринос сваког од нас је изузетан. Да ли је дошао тренутак да престанемо да обожавамо лични интерест и да поштујемо општи интерес? – рекла је Табаковић на Копаоник бизнис форуму.

Министар финансија Душан Вујовић, на почееку обраћана је рекао да смо „чудан народ“, и додао да Србија уместо дефицита има суфицит од две милијарде динара

Зорица Лазаревић, Горица Авалић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар