Почетна » Грађани палили свеће за „жртве ЕПС-а“

Грађани палили свеће за „жртве ЕПС-а“

од admin
0 коментар

Неколико десетина грађана данас је испред седишта Електродистрибуције у Нишу запалило свеће за „жртве ЕПС-а“, уз образложење да је све већи број осиромашених грађана који извршавају самоубиство или умиру након искључења струје…

…као и оних који живе у мраку и по неколико година због наводне крађе струје, коју ЕПС констатује под сумњивим околностима, а чије укључење условљава наплатом застарелих дуговања. Протест „Саосећање са жртвама ЕПС-а“ организовао је нишки Удружени покрет слободних станара (УПСС).

– ЕПС, као и друга јавна предузећа не служе интересима грађана већ владајућих партија. Они не само да финансијски прецењују своје лоше услуге, већ крше закон када желе да их наплате. Нико не зна тачан податак о томе колико људи у Србији живи без струје, по разним основама. Чињеница је да се сиротињи искључује струја и за дуг од 10 хиљада динара, а да инситуције и фирме које припадају властима могу несметано да дугују и милионе или им се дугови отписују. Сиромашни грађани су „заштићени корисници“ само на папиру, а стварно заштићени су они који су блиски властима- рекао је Ђокица Јовановић, социолог и један од оснивача УПСС-а.

Представници УПСС-а су подсетили да је средином прошлог месеца Мирослав С. (44) из Јелашнице код Ниша, иначе избеглица са Косова без сталног запослења, извршио самоубиство само неколико сати након што му је струја искључена због дуга од 22.000 динара. Мирослав је непосредно пре него што је попио смртоносни инсектицид и „умро у најтежим мукама“, казао да више не може да издржи сиромаштво, пошто нема чиме да храни четворо малолетне деце, нити да плати дуг за струју.

У УПСС-у су подсетили и да је у Нишу и неколико околних општина од краја 2015. године до данас више од 2500 породица остало без струје због наводне неовлашћене потрошње, а да неке од њих струју немају и дуже од три године, о чему је наш лист први писао. Грађани су тврдили да им је ЕПС Дистрибуција искључила струју због „измишљене“ и „недоказане“ крађе, а потом одбила да их прикључи на мрежу- иако су платили „незаконито обрачунату“ неовлашћену потрошњу, као и трошкове измештања бројила који су „противзаконито преваљени на њих“. Укључење је након тога условљавала плаћањем застарелих дугова за струју, који, због противуставних камата, достижу и по милион динара.

– Без струје сам од 5. октобра 2015., а искључена ми је након што сам се жалио на износ рачуна, уз тврдњу Електродистрибуције да сам је „неовлашћено користио“, што није ни на који начин доказано. Прошао сам све правосудне инстанце у земљи, а у марту ове године обратио сам се Европском суду за људска права у Стразбуру. Пре два месеца сам добио решење Електродистрибуције да ће ми укључити струју, закључио сам и уговор, али то се још не дешава. Што дуже буду чекали, више ће морати да плате по пресуди из Стразбура, која ће, уверен сам, бити у моју корист, јер другачије не може бити- рекао је један од учесника протеста, Радуле Тодоровић.

Ана Стаменковић је казала да су јој пре три године сами радници нишке Електродистрибуције скинули пломбу са бројила, уз обавештење да ће ставити нову, а да је након тога дошла друга екипа тог јавног предузећа и констатовала „оштећење бројила“. Због тога што не могу да живе без струје, платили су наводну „неовлашћену потрошњу“, коју је ЕПС обрачунао, али ни после две године струја им није искључена.- Ово је банда и у овој земљи нема правде- казала је она.

Центар за заштиту потрошаћа Форум поднео је крајем прошле године Министарству трговине, туризма и телекомуникација захтев за заштиту колективног интереса грађана Ниша који износе овакве тврдње, тражећи да Министарство наложи нишкој Електродистрибуцији да хитно престане са „грубим кршењем закона“ и „непоштеном праксом“, те привремено прикључи све искључене потрошаче и настави испоруку електричне енергије до окончања њихових судских спорова. Грађани који тврде да им је струја незаконито искључена покренули су против ЕПС Дистрибуције бројне поступке пред домаћим судовима, који су, према доступним подацима, већински пресуђивани у корист тог јавног предузећа.

Питања само имејлом

Новинари су јуче покушали да добију коментар руководства Електродистрибуције у Нишу на протест и тврдње грађана, али нису стигли даље од службе обезбеђења на улазу. Након краћег чекања, припадници обезбеђења су им казали да су „из прес службе Електродистрибуције казали да питања пошаљу писаним путем“, дајући им имејл те службе.

У ЕПС Дистрибуцији су наш лист претходно казали да се сва искључења струје реализују по закону, а да искључења због неовлашћене потрошње нису масовна.

З. Миладиновић  Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар