Почетна Локалне вестиГроцка Пензионери из Гроцке поново преварени за излете, овде никада нису били а све је унапред плаћено

Пензионери из Гроцке поново преварени за излете, овде никада нису били а све је унапред плаћено

Прање пара преко Ласте

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Јавна тајна је да се у ГО Гроцка намирују одређена лица или фирме за одрађивање послова „испод жита“. Како се врши то измиривање, најбоље указује следећи поступак, према којем су поново оштећени најстарији житељи Гроцке, односно пензионери.

Према документацији до које је дошао Жиг инфо, у периоду од 1 јануара па до 31. марта ове године, требало је да се организује више једнодневих излета за пензионере, који су укључивали услуге лекара као и обавезан ручак у ресторану.

 • Једнодневни излети за пензионере ће се организовати сваког викенда, аутобусима, у зависности од броја путника у датом тренутку. У склопу понуде обавезан је и један ручак са комплетним менијем у ресторану на поменутим дестинацијама који ће садржати супу или чорбу, главно јело, дезерт и два пића. Понуђачи су дужни да обезбеде лиценцираног туристичког пратиоца који ће бити у аутобусима и који ће пружати услуге оперативно-техничких послова, у смислу вођења пута и детаљног описа и упознавања групе са траженим дестинацијама. Понуђачи су дужни да обезбеде и медицинску сестру која је неопходна због здравствене контроле пензионера, наводило се у јавном позиву из фебруара месеца ове године.

У периоду од 1. јануара па до краја марта ове године, према документацији коју поседујемо, требало је да се организује чак 17 излета.

Дестинације:

 

 1. Гроцка-Турија
 2. Гроцка –Суботица
 3. Гроцка-Алексанровац
 4. Гроцка-Фрушка Гора
 5. Гроцка –Ниш
 6. Гроцка-Нови Сад
 7. Гроцка – Златибор
 8. Гроцка-Лозница
 9. Гроцка-Врњачка бања
 10. Гроцка-Крупањ
 11. Гроцка-Голубац
 12. Гроцка-Соко Бања
 13. Гроцка-Јагодина
 14. Гроцка-Лесковац
 15. Гроцка-Смедерево
 16. Гроцка – Вршац
 17. Гроцка-Београд

Дат је и опис за сваки излет појединачно:

 • Полазак групе у 08 часова са унапред договореног места од стране одговорног лица Наручиоца. Путује се на једну од предвиђених дестинација. Успут су предвиђена краћа задржавања ради одмора. По доласку групе на договорену дестинацију, обилазак  знаменитости.

 

 1. Турија: Путовање ка Бачком јарку и посета етно- парк „Брвнара“. Посета Турији и манифестацији „Кобасицијада“.
 2. 2. Суботица: Кулпим, Дворац Дунђерски, Дворац Фантаст, Палићко језеро, Ергела Зобнатица.
 3. 3. Алексанровац: Обилазак цркве Лазарице. Наставак вожње до Александровца , града и седишта истоимене општине у Расинском округу. Обилазак  места. Посета музеју винарства и виноградарства у Александровцу. Могућност посете некој винарији са дегустацијом вина. Ручак.
 4. 4. Фрушка Гора: Иришки Венац, Манастир Крушедол, Манастир Гргетег, Манастир Хопово, Бања Врдник.
 5. 5. Ниш: Манастир Копорин, Брдо Чегр са Ћеле Кулом, Манастир Света Петка Ивери, Казанџијско Сокаче.
 6. 6. Нови Сад: СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ -Разгледање Саборне цркве, гимназије, патријаршије, чесме 4 лава и старог центра града, ПЕТРОВАРАДИН – Разгледање тврђаве: Дуга касарна, пијани сат, видиковац, НОВИ САД – Панорамско разгледање центра града, КУЛПИН – Разгледање двораца Стратимировић и Дунђерски и Пољопривредног музеја.
 7. 7. Златибор: Обилазак манастира у Овчарско кабласрској клисури, обилазак Златибора. Ручак.
 8. Лозница: Обилазак Етно комплекса Тршић,спомен кућа Вука Караџића,манастир Троноша, археолошко налазиште Пахуља код Брезјака,завичајни Музеј Јадра у Лозници,Старе виле у Бањи Ковиљачи.
 9. Врњачка бања: Обилазак центра у пратњи водича. Шетња парком до СБ Меркур, обилазак Моста љубави, обилазак Летње позорниц, Јапански врт, дегустација извора Језеро и пролазак кроз Парк скулптура.Посета музеју Белимарковић .Обилазак минералног извора Топла вода, Римског извора, Фонтане и посета цркви Пресвете Богородице , извора Слатина.
 10. 10. Крупањ: Вожња преко Шапца до Крупања са успутном паузом. Наставак вожње до Мачковог камена. Обилазак спомен костурнице. После обиласка Мачковог камена одлазак до Доброг Потока. Обилазак комплекса. Повратак у Крупањ. Обилазак овог интересантног градића и цркве Вазнесења Господњег. Ручак.
 11. 11. Голубац: Вожња до Голубачке тврђаве. Обилазак у пратњи локалног водича. Наставак вожње до манастира Тумане. Присуство светој литургији и обилазак манастирског комплекса, одлазак до Сребрног језера које се налази код Великог Градишта. Организовани ручак у ресторану.
 12. 12. Соко Бања: Шетња бањом,одлазак до водопада Рипаљка.

13.Јагодина: Аgua Park Јагодина,Зоо врт Тигар,музеј Воштаних фигура,музеј наивне и маргиналне уметности,црква Светог Архангела Михајла,црква Светог Петра и  Павла,вештачки водопад у оквиру Ђурђевог брда.

 1. 14. Лесковац: обилазак знаменитости града.
 2. 15. Смедерево: Обилазак Смедеревске твђаве. Шетња центром града.

16.Вршац: Бела Црква, обилазак града Вршац (Православна црква/владичански двор, Катедрала, Стеријина кућа, Апотека, Музеј Конкордија, црквица на Вршачком брегу, средњевековна кула изнад Вршца, )

17.Београд:Авалски торањ, споменик незнаном јунаку, археолошко налазисте Винча.

Ручак у 15 часова у ресторану. Слободно време од 17 до 19 часова. У 19  часова  повратак за Гроцку..

Овај уговор је додељен СП „Ласта“ а његова вредност је 4.222.411,98 динара, без ПДВ-а.

Већина представника удружења пензионера са подручја ГО Гроцка са којима смо причали кажу да њихови чланови нису никада ишли на ове излете. И наши извори из ГО Гроцка потврђују речи представника најстаријих и кажу да новац који се додели Ласти служи само за намиривање осталих повериоца, а да пензионери остају ускраћени за ове излете.

 • Фиктивно се пишу записници да су екскурзије организоване. Састави се као нека комисија и она утврди да су се путовања и реализовала. Такве фиктивне записнике препознаћете на врло прост начин. Фотографија са ових излета нема, иако се све слика, каже наш извор из ГО Гроцка.

Подсетимо се ово није први пут да се пензионери у Гроцкој злоупотребљавају. Због злоупотребе поднета је и кривична пријава против председника Гроцке, као одговорном лицу.

Како се наводи у пријави, сумња се да су у стању урачунљивости, свесни забрањености свог дела и желећи његово извршење, извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја из члана 359. став 2. Кривичног законика Републике Србије на штету општине Гроцка, у периоду од 31.08 – 05.09. 2021. године.

Кривично дело, како се даље наводи, извршено је тако што је првопријављени, односно председник ГО Гроцка, као наручилац и заступник ове локалне самоуправе са „МАГ промет д.о.о“, уговорио прославу за 550 пензионера са територије ГО Гроцка у вредности наручених услуга  од 1 423 000 (милион четиристо двадесет три хиљаде динара), а која није одржана.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Фото: Архива Жиг инфо 2015.

Можда ти се свиди

Оставите коментар