Почетна » Ускрс подигао цену јаја

Ускрс подигао цену јаја

од admin
0 коментар

Сезонска потражња по правилу кроји ценовнике у трговинама прехрамбеном робом и на пијацама

УОБИЧАЈЕНО уочи Ускрса поскупе јаја. Тако је и ове године, а цена је већ порасла за два до три динара по комаду. Јаје сада кошта од 12,5 до 20 динара. Али, произвођачи саветују купце да пре куповине прошетају по трговинама, јер се иста класа нуди по различитим ценама, због трговинских маржи.

Поскупљење је, тврде произвођачи, последица веће потрошње, а сезонски понуда је мања.

– Тржиште, традиционално, реагује пред Ускрс, али после празника цена јаја пада, јер се смањује потражња, а расте производња – објашњава Драгиша Јовић, директор „Микроса“, једног од водећих произвођача. – Такође, уочи Ускрса грађани ће моћи повољније да их набављају, нарочито у већим продајним објектима. Цена јаја обично у предускршњој недељи појефтини, јер им мегамаркети оборе цену.

Тренутно произвођачка цена јаја износи од 7,5 до 10 динара по комаду.

– Истовремено, у малопродаји цене су готово дуплиране – каже за „Новости“ Раде Шкорић, директор Пословне заједнице за живинарство. – Високи су распони цена у трговинама, јаје исте класе, од истог добављача, варира и до пет динара. Тако, примера ради, јаје „А“ класе у једном трговинском ланцу кошта од 17,5 до 19,5, а у другом исто јаје од 12,5 до 14,5 динара. Очигледно цена у великој мери зависи и од марже трговаца, али и количине коју ставе у промет.

На пијачним тезгама препродавци јаја користе сваку прилику да зараде па их често нуде за динар, два скупље од постојеће цене, правдајући се да су „домаћа“. А, да је мања понуда конзумних јаја на тржишту потврђују и статистички подаци. У јануару и фебруару 2015. увезли смо јаја у вредности од 42.606 долара, три пута мање него лане у исто време, док је у прва два месеца ове године наш извоз вредео 404.770 долара, и вишеструко је већи у поређењу са 2014. годином.

– Ови подаци показују да је у прва два месеца ове године на тржишту дошло до знатног смањења понуде јаја. У односу на исти период лане, увоз је смањен за 68,4 одсто, а извоз повећан више од шест пута – указује Ненад Будимовић, секретар Одбора за пољопривреду Привредне коморе Србије

ПРОИЗВОДЊА И ПОТРОШЊАТРЕНУТНО у Србији послује око 870 живинарских фарми. Према проценама, има око четири до 4,5 милиона кока носиља у индустрији, а годишње се произведе од 1,3 до 1,4 милијарди комада јаја. Према последњим подацима, потрошња јаја у Србији износи око 190 комада годишње по становнику, што је пад у односу на период од пре две и три године.

Д. Маринковић   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар