Почетна » Кривична пријава против Кона и друштва “гурнута под тепих”

Кривична пријава против Кона и друштва “гурнута под тепих”

од admin
0 коментар

 Последња информација у вези са поменутом пријавом било је саопштење Првог основног јавног тужилаштва, а које је надлежно за овај случај, у коме наводе да су упутили захтев за прикупљање потребних обавештења Министарству здравља.

Ако занемаримо чињеницу да истим ресором руководи и један од чланова Кризног штаба Златибор Лончар, који је такође обухваћен кривичном пријавом, помака у овом предмету и није било.

Засад није познато да ли је у међувремену Министарство здравље доставило неопходне податке, а поводом евентуалних сазнања да ли се поступа по пријави позвали смо и Владимира Тодорића, једног од подносиоца, али он такође нема никаквих нових информација.

“Оно што је знам јесте да је тужилаштво проследило захтев за прикупљање обавештења од Министарства здравља и то је то. Више информација и да ли се нешто након тога дешавало немам”, каже Тодорић за Нова.рс.

Поводом евентуалних промена у случају поступања по кривичног пријави, контактирали смо и Прво основно тужилаштво у Београду, али они до објављивања овог текста нису одговорили на наша питања.

Кон: Подаци компјутерска грешка

И сами подаци које је Кризни штаб протеклих месеци објављивао на конференцијама за медије у више наврата били предмет разноразних спекулација. Да су подаци сумњиви доказао је и епидемиолог др Предраг Кон, један од чланова Кризног штаба, када је гостовао на телевизији Нова С и тада изнео шокантна сазнања рекавши да је број умрлих од коронавируса у Србији до 1. јуна три пута већи од оног који је званично саопштен.

Он је тада рекао да је проблем настао због компјутерског програма.

“Ми први пут користимо један информатички систем. Он у једном тренутку није био довољно прецизан и – не могу да тврдим зашто – негде од средине јуна, он није био прецизан. Ми никада нисмо радили по том систему, никада до сада нисмо имали такав надзор. Иначе имамо нешто сасвим другачије нешто што редовно функционише”, рекао је Кон, додавши да то није сада било могуће због масовности.

“Морате да се адаптирате”, додао је, као да није реч о информацији која се тиче свих грађана у Србији и која може изазвати велику панику у јавности.

Подсетимо, што се тиче кривичне пријаве против Кризног штаба, она је поднета против Ане Брнабић, председнице Владе, министра здравља Златибора Лончара, начелника одељења за алергологију и пулмологију Универзитетске дечије болнице Бранимира Несторовића, заменице директора Института за јавно здравље Милан Јовановић Батут др. Дарије Кисић Тепавчић, санитетског потпуковника Војске Србије др. Предрага Кона, и Зорана Гојковића, покрајинског секретара за здравство АП Војводине.

У кривичној пријави се наводи да су они “чињењем и нечињењем угрозили здравље и животе људи починивши тиме тешко дело против опште сигурности”.

Прикупљање потписа

Иначе, Странка слободе и правде поводом ове кривичне пријаве организовала је прикупљање потписа за подршку, јер су им се бројни грађани јавили јер деле њихово мишљење и сматрају да су чланови Кризног штаба износили лажне податке у јавности.

Тања Миловановић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар