Почетна » Судија на страни неодговорног оца: Деци одузела милион динара

Судија на страни неодговорног оца: Деци одузела милион динара

од admin
0 коментар

Још један у низу покушаја Београђанке Мартине Б. (35) да наплати макар део алиментације за издржавање деце од свог бившег партнера ће се, изгледа, поново завршити – застаревањем поступка!?

Мартина, мајка двоје малолетне деце, је још 2008. године поднела прве четири кривичне пријаве за недавање издржавања које је њен бивши супруг требало да плати. Друго основно тужилаштво је тада одустало од кривичног гоњења. Шест година касније поступак је званично застарио, али је оптужени исплатио макар део дуговања. Узалуд се оштећена жалила на ову одлуку – њену жалбу суд је третирао као поднесак.

Уследила је 2013. година, и нове кривичне пријаве за период од јанура до јула 2014. године. Овога пута тужилаштво је реаговало, али појавили су се други проблеми.

– Почетак суђења је одлаган због штрајка адвоката, па је уместо у септембру почело тек у фебруару 2015. Он се појавио на првом рочишту и рекао да је све платио. Затим су у низу одложена макар три суђења, због његовог недолажења. Када сам уложила притужбу на рад судије Зорице Стојановић која је одбијала да га приведе, она је бахато одговорила да “ако хоће, може и на три месеца да заказује рочишта” – прича Мартина. У следећих 10 претреса присуствовала је грубим пропустима у спровођен ју суђења. Неки су били готово комични: судија је једног сведока, по сопственом нахођењу, саслушала ван главног претреса, а и пресуду је објавила без присуства окривљеног.

– Виши суд је 3. децембра логично оборио њену осуђујућу пресуду. Како и не би: и ја сам видела које је све грешке направила. Због тога ће већи део мојих потраживања од 1.289.014 динара, од 1. јануара – поново да застари. Новац не тражим за себе. Хвала Богу па су ми родитељи живи и помажу ми у одгајању деце, али ово угрожава пре свега њихово образовање. Невероватно је да ми он осам година не уплаћује ништа, а ја дугове не могу да наплтим ни преко суда – огорчена је Мартина.

Суд: Нисмо надлежни

У Другом основном суду су за “Блиц” рекли да “не могу да коментаришу пресуду Вишег суда”, као ни то што “тужилаштво није покренуло поступак” на почетку Мартининих перипетија. Што се тиче понашања судије Зорице Стојановић, суд је такође ненадлежан. Зато је Мартина жалбу упутила Високом савету судства, од којих чека одговор.

М. Јовићевић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

five + 2 =