Почетна » Смањен цензус на три одсто, на листама најмање 40 одсто жена

Смањен цензус на три одсто, на листама најмање 40 одсто жена

од admin
0 коментар

 

Изменама које је предложила Српска напредна странке, цензус се смањује са пет на три одсто, а уводе се и конкретнија правила за учешће странака националних мањина на изборима.

Између осталих, прихваћен је амандман посланика Странке правде и помирења Муамера Зукорлића у делу који се односи на листе странака националних мањина.

Зукорлић је поднео амандман на део у којем је било предложено да странке националних мањина приложе потврду одговарајућег националног савета националне мањине којим се гарантује да та странка или коалиција представља националну мањину.

Он је тражио да уместо тога Републичка изборна комисија која проглашава изборну листу, може да затражи мишљење надлежног националног савета, али да није у обавези да то учини.

Усвојени су и предлози измена Закона о избору народних посланика и о измени Закона о локалним изборима које је предложила посланица Демократске странке Гордана Чомић, којима се предлаже да на изборним листама буде најмање 40 одсто жена.

Посланици су прихватили амандман посланице Српске напредне странке Марије Обрадовић на измене закона које је поднела посланица Чомић, а којим се прецизира да на листама међу сваких пет кандидата морају да буду две жене.

Посланици су у расправи више пута поновили да ће смањење цензуса допринети већој репрезентативности састава парламента, а за предлоге посланице Чомић су рекли да је то пример како се може водити дијалог о теми која је важна и за власт и за опозицију.

Гордана Чомић је после више од годину дана одласком на седницу прекинула страначки бојкот рада Скупштине Србије, противно одлуци Демократске странке чија је посланица.

Бета/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар