Почетна » АЖФ свим женама жели моћан и борбен 8 март!

АЖФ свим женама жели моћан и борбен 8 март!

од Други Пишу
0 коментар

Аутономни женски фронт у оквиру Зелено-левог фронта, жели моћан 8. март, Међународни дан жена, свим женама, радницама и саборкињама. Поред уобичајеног истицања важности радничких права и достојанствених услова рада за жене, како је годину иза нас обележио низ сведочанстава о стравичним случајевима акушерског насиља, док притисак на жене да рађају од стране државе не јењава, ове године желимо да овај празник посветимо и питањима репродуктивног здравља, као и побољшању услова и решавању системских проблема везаних за ова питања.

Аутономни женски фронт ће овај празник дочекати борбено, уз организовање разговора са грађанкама у 9 градова и општина у Београду и широм Србије о проблемима, као и решењима из области радних права и женског репродуктивног здравља. Разговараћемо о нашим намерама да свака жена има приступ бесплатном гинеколошком прегледу, да има бесплатне менструалне производе, достојанствену здравствену негу у менопаузи и право на сигуран и безбедан порођај. У духу 8. марта разговараћемо и о радним правима жена, пре свега о праву на сигуран уговор, као и нашим иницијативама за укидање уговора о привременим и повременим пословима који понајвише угрожавају жене, као и о праву на адекватно плаћено осмочасовно радно време и одмор. Уместо каранфила, желимо да нашим суграђанкама из Србије дамо глас, те ћемо их позвати да поделе са нама како би требало да изгледа функционалан систем који ради у служби жена, као и информације о томе које су лоше праксе са којима се сусрећу у нашем друштву.

Овом акцијом Аутономни женски фронт жели да поручи да хоћемо права сваки дан, а не само каранфил за 8. март и да ћемо се за иста бескомпромисно борити у институцијама и на улици, стога ћемо се и придружити Маршу за радна права жена – Увек на правој линији, на платоу на Тргу Славија, у Београду, данас од 18 часова.

Зелено-леви фронт / Аутономни женски фронт

Можда ти се свиди

Оставите коментар