Почетна » Ђилас: Насиље се с највиших државних функција, телевизија, псовање и вређање прелива на друштво

Ђилас: Насиље се с највиших државних функција, телевизија, псовање и вређање прелива на друштво

од Други Пишу
0 коментар

„Очекујемо да за десетак дана у скупштинску процедуру уђу два закона које је припремила Странка слободе и правде – о успостављању државног Алиментационог фонда и статуса родитељ-неговатељ, за које очекујемо да сви посланици подигну руку и тиме покажемо да смо упркос политичким сукобима на првом месту ипак људи, а не политичари“, изјавио је председник ССП Драган Ђилас на конференцији за медије на којој је детаљније представио ова два законска решења.

„Првим законом предвиђамо да држава буде та која ће преузети плаћање алиментације већ после два месеца неплаћања алиментације од стране неодговорног родитеља“, казао је Ђилас и додао:

„Веома је важно да на тај начин држава преузима и обавезу да неодговорног родитеља гони по службеној дужности, јер је до сада то било препуштено родитељу са којим је дете, односно деца, што су углавном мајке, а које опет то врло ретко чине што због већ компликованих односа и искустава на суду или да не би додатно нарушиле односе деце са другим родитељем. Зато ће то сада радити држава. Додатно је важно што би се плаћање из Алиментационог фонда активирало и пре пресуде о разводу брака, односно подношењем захтева за развод брака, уколико се у том периоду одреди мера привременог издржавања детета, те би се и тада из Алиментационог фонда исплаћивало издржавање за децу док бракоразводни процес још траје, такође већ после два месеца непоштовања привремене мере о издржавању детета.“

Ђилас је подвукао да очекује усвајање овог закона до краја децембра, уз позив свим посланичким групама да буду заједнички предлагачи, наводећи исти пример у Црној Гори, такође политички подељеној, али усаглашеној око ових животних ствари, па тако и закона о Алиментационом фонду који је недавно тамо усвојен.

Другим законом би се успоставио статус Родитељ-Неговатељ за родитеље који се старају о деци са сметњама у развоју и за које знамо колико им је живот тежак, колико је ту потребно снаге, али и финансија.

„Овим законом предвиђамо да би сваки родитељ добијао минималну плату на нивоу Репубике Србије, али без искључивања свих осталих давања државе која им припадају као помоћ. Осим плате, овим законом предвиђамо и да ови родитељи тиме стичу право и на пензију уколико су се најмање 15 година старали о детету са сметњама у развоју. Кључно важно за децу са сметњама у развоју и њихове родитеље јесте да би се овим законом по аутоматизму признала сва постојећа медицинска вештачења и комисијске одлуке којима је утврђен степен сметњи, тако да деца са утврђеним сметњама не морају поново да пролазе кроз све то“, рекао је Ђилас.

Он је нагласио је да би подршка свих посланичких група и овом закону била драгоцена и најавио јавно слушање које би ССП иницирао у Народној скупштини, како би се овим законима изјаснила и струка, цивилни сектор и извршна власт.

Он се осврнуо и на драматичан снимак из једне школе у Трстенику у коме ученици вербално, а на крају и физички малтретирају своју наставницу, понављајући став ССП да просветне раднике треба „вратити на пиједестал који заслужују“, не само финансијски већим зарадама, већ и самим односом и уважавањем.

„Просветни радници су људи који често проводе више времена са нашом децом од нас, који их не уче само да буду образовани, већ и да буду добри људи. Међутим, насиље са највиших државних функција, телевизија, чак и од стране јавних личности, псовања, вређања, све се то прелива на друштво, то деца гледају и онда и она почињу тако да се понашају. Све то мора да се промени“, рекао је он Ђилас.

Он је позвао пре свега људе на политичким фукцијама да почну да се самоконтролишу, да престану са говором мржње и вербалним насиљем, да увек имају у виду какав пример дају младима, јер само на тај начин можемо учинити помаке у овако друштву пуном агресије и насиља.
Дуња Марић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар