Почетна » Рочиште за паљење куће новинара завршено због обавеза адвоката, Симоновић дочекан аплаузом (ВИДЕО)

Рочиште за паљење куће новинара завршено због обавеза адвоката, Симоновић дочекан аплаузом (ВИДЕО)

од admin
0 коментар

 

Данашње суђење бившем председнику општине Драгољубу Симоновићу и још тројици оптужених Александру Маринковићу, Игору Новаковићу и Владимиру Михаиловићу завршено је, јер је адвокатица Зора Добричанин, која брани Михаиловића, имала заказано суђење у Вишем суду. Авокати осталих оптужених нису се сложили да се данашње суђење настави без ње.

У Други основни суд данас је дошао велики број новинара, а испред саме суднице налазио се и велики број присталица Симоновића. Они су његов улазак у судницу испратили аплаузом.

После окончања данашњег суђења, новинари су питали бившег председника Општине Гроцка да ли је изненађен толиком подршком, а он је одговорио : “Замислите само кад би их доводио”.

Грађани који су га подржали рекли су кратко новинарима да су дошли самовољно на суђење, да је Симоновић “много урадио за Гроцку” и “да ће опет”.

 

Председник НУНС-а Жељко Бодрожић прокоментарисао је аплауз присталица Симоновића као “скандалозан”, док новинар Милан Јовановић тврди да су они дошли по партијској припадности, односно да је реч о члановима и симпатизерима СНС, као и члановима породица оптужених. Јовановић је истакао и да због оваквог одуговлачења поступка сматра да ће читав поступак трајати јако дуго и да ће правда бити недостижна.

Адвокати одбране најавили су подношење кривичних пријава против тужиоца и начелника Централног затвора јер су, како кажу, усред ноћи изводили оптужене из притвора и водили их у полицијске станице, где је, према речима бранилаца, одметнут део полиције, заједно са тужиоцем, на оптужене вршио притисак да као наручиоца паљења куће наведу Симоновића.

Почетак суђења бившем председнику Општине Горцка био је заказан за 9. април, али је тада ипак одложен јер се Симоновић није појавио у Другом основном суду, јер, како је рекла адвокатска приправница, није добио позив за суђење ни оптужни предлог. Судија Славко Жујић констатовао је да “нема процесних услова за одржавање главног претреса због изостанка првооптуженог и његовог браниоца”.

Судија је тада навео да не постоји доказ да су Симоновићу уручени позив и оптужни акт, додајући да су поште биле у штрајку, а слични проблеми су се јављали и у низу других предмета. Ипак, остали оптужени су се појавили на главном претресу, уз наводе њихових заступника да су оптужни предлог добили четири дана раније.

Поред Александра Маринковића, Игора Новаковића, Владимира Михаиловића и Драгољуба Симоновића, због паљења куће новинара Милана Јовановића ухапшена је и Бојана Цветковић Шијацки, која је у међувремену осуђена на шест месеци кућног притвора, уз обавезу ношења “наногице”, као и на новчану казну од 50.000 динара, пошто је склопила споразум с тужилаштвом о признању кривичног дела. Маринковић и Новаковић су 22. фебруара пуштени да се бране са слободе.

Друго основно тужилаштво оптужницом терети Симоновића да је подстрекивао остале оптужене да запале имовину Милана Јовановића, а на терет му се ставља кривично дело „тешко дело против опште сигурности“.

Он је ухапшен тек 25. јануара, због сумње да је наложио паљење куће Јовановићу. Пуштен је на слободу 7. марта, после 40 дана проведених у притвору.

Друго основно тужилаштво је уложило жалбу на ту одлуку Суда, али је она одбијена.

За Симоновића тужилаштво је у оптужници предложило суду да му изрекне казну од осам година затвора, Михајловићу и Новаковићу, као саучесницима пет година, а за Маринковића као извршиоца шест година затвора.

Симоновић је био председник општине до краја марта, када је поднео оставку и у писаној изјави навео је да се повлачи из политике јер не жели да се његово име “беспризорно и свакодневно користи зарад политичких обрачуна са Српском напредном странком”.

Кућа новинара Милана Јовановића запаљена је 12. децембра прошле године, након што су на гаражу која се налази у дворишту непознати нападачи с капуљачама на глави бацили два молотовљева коктела.

У пожару је осим куће од 200 квадрата и гараже изгорео и аутомобил. Новинар и његова супруга су успели да се спасу тако што су побегли кроз прозор.

Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар