Почетна » Бешић: Већина грађана је против власти, али не желе да гласају за било кога

Бешић: Већина грађана је против власти, али не желе да гласају за било кога

Имали смо један спонтан и невероватан пројекат „Србија против насиља“

од Други Пишу
0 коментар

Професор Факултета политичких наука Милош Бешић изјавио је да је већина грађана против власти, да не желе да гласају за било кога већ против власти, а да би гласали против, траже једну деперсонификовану листу.

Бешић је за Н1 рекао да поруке представника опозиције на 24. протесту Србија против насиља изгледају „веома лоше“:

Имали смо један спонтан и невероватан пројекат „Србија против насиља“ изазван трагедијама који је окупио фрапантан број грађана код којих су неправде које се дешавају изазвале бес и незадовољство, подсетио је.

„Ово више није исти протест, ово је ‘опозиција против насиља’. Оног тренутка када је изгубио своју аутентичну, грађанску снагу, а постао експозитура опозиционих странака, изгубио је на снази“, оценио је Бешић.

Највећи број грађана који су критични према актуелној власти, према његовим речима, нема симпатије према опозиционим партијама и њиховим лидерима.

Оно што сам причао раније, а понављам и сада је да је било најлогичније да се избори траже док су протести били на пику, навео је Бешић.

То је, како каже, била лоша процена опозиције која је требало изборе да тражи одмах и да их предводи једна листа која би се звала „Србија против насиља“.

Према Бешићевим речима, грађани су у том тренутку показали капацитет за политичке промене.

„Ја сад тај капацитет не видим“, истакао је он.

Он каже да ова власт жели да помери фокус на питања Косова, националне безбедности, где ће да спинује стварност и да му је то разумљиво.

„И сад уместо да се опозиција инсистира на темама као што су корупција, криминал и лош економски стандард, прича се о демократији, институцијама Нема потребе убеђивати људе доле да институције не раде, да са демократијом нешто није у реду. Уместо да опозција форсира те теме, она убеђује убеђеног епским говорима“, навео је он.

Избори ће, према његовој оцени, бити интересантни.

„Нема сумње да је укупан капацитет власти за манипулације смањен, да традиционални механизми не функционишу глатко као пре 10 године, степен идентификације људи симпатизера, подржавалаца СНС у паду, што је показао и митинг СНС који је био озбиљан сигнал да постоји проблем“, каже Бешић.

Са друге стране, он каже да опозиција Има слабе тачке која се своди на борбу за будуће позиције.

Сматра да ће очигледно доћи до размимоилажења, да ће се партије грабити за мандате у парламенту и будуће позиције у власти.

Већина грађана је против власти, грађани не желе да гласају за било кога већ против власти, а да би гласали против власти траже једну листу, она не мора да буде персонификована, они не желе да гласају ни за једног новог лидера, истиче Бешић и додаје да му није јасно како то опозиција не види.

Велика излазност би била лоша по власт, а они који су у апстиненцији, оријентисани су против, сматра Бешић и наводи да је на опозицији да их мобилише да изађу и гласају протв.

Кључне теме су економски стандард, инфлација, корупција и криминал, на тим темама могу да добију подршку, закључује он.

 

N1

Можда ти се свиди

Оставите коментар