Почетна » ФОРМИРАЊЕ САВЕЗА ЗА СРБИЈУ У НЕДЕЉУ Осам опозиционих странака на окупу, једна још ПОД ЗНАКОМ ПИТАЊА

ФОРМИРАЊЕ САВЕЗА ЗА СРБИЈУ У НЕДЕЉУ Осам опозиционих странака на окупу, једна још ПОД ЗНАКОМ ПИТАЊА

од admin
0 коментар

Савез за Србију биће дефинитивно формиран 2. септембра, али без, барем у почетку, Демократске странке Србије, сазнаје „Блиц“.

Лидери странака које су део Савеза поручују да после тог датума политичка сцена неће бити иста, те да је Савез отворен за све којима су интереси грађана изнад појединачних интереса.

Део Савеза биће осам странака и организација: Демократска странка, Народна странка, Левица Србије, Здрава Србија, Заједно за Србију, Покрет за преокрет, Синдикат Слога и Двери. Иницијатива за стварање опозиционог блока је кренула од Драгана Ђиласа, а шеф Народне странке Вук Јеремић каже за „Блиц“ да је јако битно да је дошло до уједињења опозиције.

– Уверен сам да ће 2. септембар остати запамћен као почетак краја понирања Србије, које је започело Вучићевим доласком на власт пре пуних шест година. Политичка сцена више неће бити иста, јер ће се по први пут успоставити јединствена алтернатива хегемонији владајуће клике. Она је у претходном периоду у великој мери опстајала и снажила се захваљујући фрагментираности опозиционог деловања и последичном разочарању код већине бирачког тела – каже Јеремић.

Он додаје да су оснивачи Савеза за Србију разумели поруку народа, који од политичара очекује одговорност и јединство, и пронашли рационалан начин да превазиђу појединачне интересе зарад постизања вишег циља.

– А то је повратак елементарне нормалности у друштво, и успостављање демократског поретка и владавине права. Народна странка је учинила све што је било у нашој моћи да Савез буде што шири од самог оснивања. Иако су се, нажалост, неки од потенцијалних партнера у овом тренутку определили за самосталан наступ, уверен сам да ће време показати да нам је синергија неопходна, те да ће бити спремни да омекшају ставове који то спречавају – закључује Јеремић.

Иако се у јавности појављују спекулације да је унутар ДС подршка Савезу на климавим ногама, шеф демократа Зоран Лутовац то демантује.

– Подршка формирању Савеза за Србију је општа и одлучна. Наши чланови су разумели поруку бирача, тренутак и околности у којима се налазимо и подржавају напоре да се изборимо за нормално друштво, владавину права и бољи живот грађана. Савез је отворен и за друге којима су интереси грађана изнад појединачних интереса – каже Лутовац за „Блиц“.

Кроз та отворена врата највероватније ће ући и Демократска странка Србије, али би то могло да се деси, како каже извор „Блица“, половином септембра, када би требало да буде одржан Главни одбор странке.

– Тренутно је за ДСС најбитније питање Косово, како ће та тема бити решена, да ли ће бити одржан референдум. Улазак у Савез није споран, али нам је фокус на постављању ДСС према том проблему – каже извор „Блица“ из врха ДСС.

Лутовац: Нема несугласица у ДС

У медијима су се појавиле спекулације да на седници Главног одбора ДС-а, који треба да буде одржана у недељу, уочи формирања СЗС, демократе неће изгласати прикључење Савезу, и да би чак могла да буде затражана оставка Лутовца. Шеф ДС, међутим, каже да су сложни по том питању.

– Дезинформације о несугласицама у таблоидима пласирају они који не желе добро Демократској странци. Нема несугласица. Свега неколицина незадовољних пласира дезинформације у режимским медијима, наносећи тако штету својој странци – поручује Лутовац.

Д. Луковић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар