Почетна » Како да проверите да ли сте уписани у бирачки списак

Како да проверите да ли сте уписани у бирачки списак

од admin
0 коментар

 

Грађанин може поднети захтев за промену у бирачком списку и када је уписан, а нема бирачко право или нема бирачко право на подручју јединице локалне самоуправе у којој је уписан у бирачки списак или ако неки од података из бирачког списка није правилно уписан, преноси Н1.

Право на увид у бирачки списак има сваки грађанин у циљу провере личних података уписаних у бирачки списак и може се извршити непосредно у општинској, односно градској управи у којој грађанин има пребивалиште, односно боравиште за интерно расељена лица, као и електронским путем на званичној интернет страници Министарства за државну управу и локалну самоуправу https://upit.birackispisak.gov.rs.

Бирачки списак се закључује 15 дана пре дана избора и и тада се утврђује укупан број бирача у Србији, у свакој јединици локалне самоуправе и на сваком бирачком месту.

Упис у бирачки списак могућ до 72 сата пре дана избора

Упис бирача у бирачки списак може се извршити и након закључења бирачког списка, најкасније до 72 часа пре дана избора, а упис у том случају врши Министарство државне управе и локалне самоуправе.

Надлежни орган о захтеву за промену у бирачком списку одлучује у року од 24 часа од пријема захтева.

Републичка изборна комисија (РИК) узима у обзир само она решења Министарства која је примила најмање 48 часова пре дана избора и на основу њих уноси измене у изводе из бирачког списка или у посебне изводе из бирачког списка.

Одмах потом РИК утврђује и објављује у „Службеном гласнику Републике Србије“ коначан број бирача у Републици Србији, у свакој јединици локалне самоуправе и на сваком бирачком месту.

На интернет страници Министарства за државну управу и локалну самоуправу можете погледати и актуелни пресек броја бирача у свим општинама у Србији, а подаци о томе ажурирају се на свака три месеца.

Н1/Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар