Почетна » СНС пада у Београду ако на изборе изађе 900.000 људи

СНС пада у Београду ако на изборе изађе 900.000 људи

од admin
0 коментар

 Због бројних афера престоничких власти и чињенице да главни град Србије није у потпуности пао под контролу медијске пропаганде владајуће партије, престоница ће бити поприште највеће изборне битке у последњих десет година.

Према речима лидера Странке слободе и правде, Драгана Ђиласа, предуслов за победу биће висока излазност. Он је у више наврата истакао да са 900 хиљада изашлих гласача власт СНС одлази у прошлост.

“Ако на изборе у Београду изађе 900.000 бирача, Вучић, Весић и Шапић немају шансе за победу”, истицао је он. Колико су реална очекивања опозиције. Руководилац истраживања, које спроводи Нова српска политичка мисао (НСПМ), Ђорђе Вукадиновић за Нову напомиње да је поменута процена приближна ономе на шта су он и његове колеге наилазили током испитивања расположења јавног мњења.

“Радије баратам са процентима, него са бројкама, али у доброј мери је та констатација тачна. Барем је тако било и важило за претходне београдске изборе. Чак и најповољнија тумачења по СНС не могу да не региструју пад подршке напредњака у Београду”, објашњава Вукадиновић.

Саговорник “Нове” истиче да је управо пад подршке био разлог због чега је у редове владајуће партије прешао бивши опозиционар и први човек Новог Београда, Александар Шапић.

“Формалним увлачењем Шапића у СНС, они су покушали да закрпе ту’рупу’ коју имају у Београду. Под претпоставком да изађе 900 хиљада људи, напредњаци би се на власти одржали само у случају да то буду нови гласачи, а то је потпуно нереално очекивати, јер се њихово бирачко тело у Београду реално смањује”, наводи Вукадиновић.

С друге стране, извршни директор ЦЕСИД-а, Бојан Клачар истиче да се они нису у скорије време спроводили истраживања о расположењу гласача у Београду, али додаје да искуства говоре да такве процене унапред не могу да ураде ни много снажније странке од оних унутар опозиције.

Клачар је рекао да је незахвално давати процене о томе како одређена излазност на изборима доноси политичке промене, али да је задатак на опозицији да изведе све оне који су против власти.

“Чак ни СНС не може да предвиди одређени резултат и да очекује да ће се десити. Сви избори, па и ови у Србији, увек су са собом носили неку врсту изненађења. Мени се чини да су те анализе, како ће због одређене излазности доћи до политичких промена, прилично упитне”, рекао је он.

Шта је задатак опозиције

Клачар сматра да је опозицији потребна мобилизација и да она, најпре, мора да изведе на изборе све људе који су јој наклоњени.

“На другом кораку, они морају да убеде људе који се колебају око изласка на изборе, а нису задовољни актуелном влашћу, да ипак гласају. Тек на трећем кораку би требало да пробају да дођу до оних бриача који су мека подршка власти”, напомиње наш саговорник.

Од питања како да изведе одговарајући број људи на изборе, Вукадиновић сматра да је важније како спречити расипање гласова.

“Ако изађе 900 хиљада људи, а после дође до расипања гласова, као што је то био случај на прошлим изборима у Београду, онда би та рачуница пала у воду”, упозорава Вукадиновић.

Војислав Милованчевић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар