Почетна » ББЦ: Највећи тест за Вучића биће у Београду где, према анкетама, Србија против насиља боље стоји

ББЦ: Највећи тест за Вучића биће у Београду где, према анкетама, Србија против насиља боље стоји

од Други Пишу
0 коментар

Председник Александар Вучић, који је доминирао политиком Србије у последњој деценији, преобликовао је земљу, а противници га оптужују да је учврстио власт подривањем демократских институција, пише британски јавни сервис ББЦ поводом предстојећих избора.

„За присталице, он је прагматичан лидер који је превазишао дубоке поделе у Србији и заслужан је за одржив економски раст. Критичари се жале да је концентрисао власт у својим рукама и подрио демократске норме“, наводе у тексту под насловом „Човек који је преобликовао Србију“ Ајдо Вок (Идо Воцк) из редакције у Лондону и Јована Георгиевски из Београда.

У тексту се наводи да је Вучић прошлог месеца расписао ванредне парламентарне и локалне изборе за 17. децембар, у време масовних протеста у земљи и међународних захтева за решавање дугогодишњег сукоба Србије са Косовом.

Чини се да ће после избора на власти остати Српска напредна странка (СНС), коју је водио дуже од 10 година, али би победа уједињене опозиције у Београду могла неповратно да поткопа Вучићев ауторитет, додаје се у тексту.

„Највећи тест за господина Вучића на изборима 17. децембра биће у Београду, где, према анкетама, опозициона коалиција ‘Србија против насиља’ боље стоји“, наводи ББЦ.

Подсећање на детаље из биографије

Британски јавни сервис подсећа на детаље из Вучићеве биографије, наводећи између осталог да се он, под утицајем српског ултранационализма и фудбалског хулиганизма, придружио десничарској Српској радикалној странци када је имао 23 године.

Наводи се и да је Вучић у јулу 1995. године, неколико дана после масакра у Сребреници, рекао: „Убијте једног Србина, ми ћемо убити 100 Муслимана“.

У тексту се указује и да је Вучић 1998. године, за време владавине Слободана Милошевића, постао министар информисања и да је био одговоран за примену неких од најрестриктивнијих европских закона у области слободе говора.

Након што је 2008. са другим бившим члановима радикала основао Српску напредну странку (СНС), Вучић је доживео јавни преображај, одрекао се ултранационализма и најавио да ће увести земљу у Европску унију, пишу Вок и Георгиевски.

По повратку на власт 2012. године, Вучићев успон је био брз, а када се попео на врх, учврстио је своју власт. Његови противници наводе да је то учинио подривањем демократских институција, на начин који подсећа на ауторитаризам из 1990-их, наводи британски јавни сервис.

ББЦ цитира стручњака за Балкан са Универзитета у Грацу Флоријана Бибера да влада у Србији „има готово потпуну контролу над свим нивоима јавних институција и медија“.

„Вучићеве присталице одбацују те тврдње и његову доминацију у српској политици виде као резултат успешног управљања. Они указују да је у Вучићевој ери остварен раст без преседана и да је посткомунистичка земља оптерећена ратовима постала напредна, европска економија“, стоји у тексту.

Односи са геополитичким силама

Наводи се и да Вучић гаји добре односе са ривалским геополитичким силама.

„Он наводи да жели да Србија уђе у ЕУ, са којом има више од половине робне размене, али истовремено промовише пријатељске односе са Русијом и отворио је Србију за кинеске инвестиције. У октобру је потписао споразум о слободној трговини са Кином после деценије све ближих економских веза“, пише ББЦ.

Како се наводи, кинеске компаније су одабране да граде путеве и пруге у Србији, која је тиме постала једна од централних тачака иницијативе „Појас и пут“ председника Кине Си Ђинпинга у Европи.

Уочи руског напада на Украјину прошле године, Вучић је рекао да се неће супротставити политици Кремља, јер ће „85 одсто Срба увек бити на страни Русије, шта год да се деси“, подсећа ББЦ.

„То је било претеривање, али је он одржао реч. Србија одбија да се придружи санкцијама ЕУ против Москве, иако има статус кандидата за чланство у Унији. Русија доследно подржава Србију гласајући против међународног признања Косова“, наводи се у тексту.

Foto REUTERS/Marko Djurica

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар