Почетна » Истраживање пред нишке изборе: СНС и СПС ни заједно немају већину

Истраживање пред нишке изборе: СНС и СПС ни заједно немају већину

од Други Пишу
0 коментар

Уколико би СНС и СПС заједно изашле на предстојеће локалне изборе у Нишу, освојиле би 44,2 одсто гласова Нишлија. То показује теренско истраживање рађено почетком марта до којег су Јужне вести дошле, а чија нам је аутентичност потврђена.

Агенција Фактор плус радила је теренско истраживање на репрезентативном узорку у Нишу, али директор Владимир Пејић није желео да открива ко је наручилац, већ каже да је реч о “интерном истраживању за своје потребе”, преносе Јужне вести.

Извештај који сублимира истраживање бави се највише нишком опозицијом, па показује за кога би грађани гласали, али и кога подржавају од опозиционара.

У резултатима се не појављује кардиохирург Драган Милић, али он није био ни у понуђеним одговорима грађанима. Директор Фактор плуса објашњава да је то зато што Милић и даље није потврдио да ли ће и како учествовати на изборима, што је и тачно.

За кога би Нишлије гласале да су избори у недељу?
Српска напредна странка и Социјалистичка партија Србије освојиле би заједничким наступом 44,2 одсто гласова, а коалиција „Србија против насиља“ потпомогнута Новом Демократском странком Србије освојила би 37 одсто.

Нишлије би подржале и Несторовићеву листу са 5 одсто, а локална коалиција “Ниш, мој град” процењена је на 3,5 одсто.

Напомена јесте да су грађанима понуђене оне опције које су и биле 17. децембра на листићима за парламентарне изборе, уз две измене – прикључење СПС напредњачкој листи и евентуални заједнички наступ СПН-а и коалиције НАДА.

СНС и СПС – 44,2 одсто

Србија против насиља и НАДА – 37 одсто

МИ – Бранислав Несторовић – 5 одсто

Ниш, мој град – 3,5 одсто

Српска странка Заветници – 2,8 одсто

Доста је било – СДС – 2,7 одсто

Народна странка – Вук Јеремић – 2,1 одсто

Двери – Бошко Обрадовић – 1,1 одсто

Српска радикална странка 0,3 одсто

Нека друга 1,5 одсто

Од децембра 2023. јесте дошло до извесних промена на политичком небу Србије, али и Ниша. Заветници, односно њихова председница Милица Ђурђевић Стаменковски, најавила је улазак у Вучићев “покрет за народ и државу”.

Коалицију за локалне изборе најавили су и Доста је било и Народна странка коју више не предводи Вук Јеремић него Владимир Гајић.

А у Нишу Нови ДСС и “Ниш, мој град” најавили су изборну сарадњу, а у овом истраживању су раздвојени.

Зашто нема Милића – питање је које се намеће, а из Фактор плуса објашњавају да постоје трагови подршке руководиоцу Кардиохирургије, да га грађани помињу као своју опцију, али да га нема у понуђеним одговорима јер се још није изјаснио да ли ће учествовати на изборима. Милић је најавио да ће изаћи самостално, ако изађе.

Кога нишки опозиционо оријентисани грађани прижељкују за градоначелника?
Када би опозиција победила на нишким изборима ко би био најбољи кандидат за градоначелника, питање је које је постављено Нишлијама.

За Ђорђа Станковића (Народни покрет Србије) изјаснило се 35 одсто опозиционара, 20 одсто подржало је Јелену Милошевић (ССП), 15 одсто за Банета Јовановића, 7 одсто за Тамару Миленковић Керковић, а 24 одсто опозиционара даје одговор “неко други”.

У коју странку опозиције Нишлије имају највише поверења?
Као и на претходно питање, овде су одговарали само они који су за опозицију, а изједначену подршку међу опозиционарима имају и Народни покрет Србије и Странка слободе и правде – по 24 одсто.

За неку другу изјаснило се њих 10 одсто.

Шта очекујете од градске власти Ниша?
Очекивања грађана од нишке власти јесу, углавном, у домену надлежности једне градске власти.

Највише њих 67 одсто траже да власт реши економске проблеме.

Њих 66 одсто тражи решење проблема паркирања.

64 одсто тражи боље путеве.

Да власт реши проблем саобраћајних гужви тражи њих 63 одсто.

Да побољша здравствене услуге очекује 60 одсто грађана, а да решава проблем комуналних услуга 59 одсто. Исти проценат очекује и бољу инфраструктуру.

Решавање еколошких проблема тражи 56 одсто, 46 одсто тражи изградњу паркова и спортских терена, а 32 одсто нове школе и вртиће.

Ништа не очекује 15 одсто грађана.

Иначе, како сазнају Јужне вести, истраживање јавног мњења у Нишу радила је прошле недеље и агенција Ипсос, телефонским путем, а њихови резултати се тек очекују.

Јужне вести/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар