Почетна » Јовановић: Министар попут Мартиновића би у свакој нормалној држави одмах био смењен

Јовановић: Министар попут Мартиновића би у свакој нормалној држави одмах био смењен

од Други Пишу
0 коментар

Посланик и портпарол Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да би министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић требало да буде смењен јер је „увредио људе који немају децу и све грађане Србије“, али да то не може бити замена за смењивање министра унутрашњих послова Братислава Гашића, који је одговоран због пропуста у систему који су довели до два масовна убиства.

„Мартиновић је и раније псовао и вређао посланике у скупштини. У свакој нормалној држави министар који изговори оно што је изговорио Мартиновић био би одмах смењен и влада би се оградила од његове изјаве“, рекао је Јовановић телевизији Н1.

Јовановић је навео да је Мартиновићев наступ у скупштини нарушио достојанство парламента и да су јединствен став опозиције и притисак да он напусти седницу дали резултат.

„Седница скупштине је почела увредама председнице владе Ана Брнабић на рачун шефа посланичке групе Народне странке Мирослава Алексића, а завршила се увредама Мартиновића. Владајућа већина је показала слабост, истерала је свог министра из скупштине и натерала га да не долази у парламент“, рекао је Јовановић.

Јовановић је додао да је владајућа већина одлучила да Гашић остане на функцији, иако је током расправе доказана његова политичка одговорност за пропусте у систему.

„Одбили су да смене Гашића јер хоће да очувају систем који су створили и јер је он важан функционер СНС-а. Сам Гашић је одлучио да он нема моралну одговорност, за разлику од бившег министра просвете Бранка Ружића, који је препознао своју моралну одговорност и поднео оставку“, рекао је Јовановић.

Јовановић је подсетио да је седница скупштине на којој се расправљало о смењивању Гашића заказана на захтев посланика „и леве и десне опозиције“.

На питање зашто је свега 37 посланика опозиције гласало за смењивање Гашића, Јовановић је одговорио да је он гласао, а да би посланици који нису присуствовали гласању то требало да објасне јавности.

„То је легитимно питање и не би требало бежати од одговора. Један од разлога је што је јуче у 15 сати саопштено да ће бити гласање у 17 сати и неки људи нису били у Београду“, рекао је Јовановић

Јовановић је навео да је власт од почетка протеста „Србија против насиља“ покушала да „наметне спин да је циљ протеста смењивање власти на улици“.

„На протестима су истакнути јасни захтеви и они су притисак на власт да се ствари у држави промене после два масовна убиства, а о изборима ће бити разговора када за то дође време“, закључио је Јовановић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар