Почетна » Како су институције правдале возила на СНС митингу: Шпански филмови и пољопривредни сајам

Како су институције правдале возила на СНС митингу: Шпански филмови и пољопривредни сајам

од Други Пишу
0 коментар

Након што су новинарке ЦИНС-а фотографисале возила јавних институција на митингу СНС-а у мају ове године, Агенција за спречавање корупције је спровела контролу. ЦИНС сазнаје како су се институције правдале и шта ту не штима.

Минибус који је Општина Лебане купила за превоз сеоског становништва, новинарке ЦИНС-а су у мају ове године фотографисале паркираног у колони возила у центру Београда. Било је то на дан када је одржан „највећи скуп у историји Србије“, како је Српска напредна странка најављивала свој митинг.

Ипак, ако је судећи по одговору који је током контроле ова Општина послала Агенцији за спречавање корупције, њихови минибусеви нису били у Београду, него у Новом Саду. Према путним налозима и ономе што су из Општине навели, њима су били превожени људи на Пољопривредни сајам.

„Општина Лебане годинама уназад организује одлазак на наведену манифестацију, па тако и ове године“.

У извештају са пута стоји да су службеници Општине заједно са пољопривредницима из тог места на дан митинга обилазили сајам и упознавали се са новим иновацијама, технологијама и пољопривредним машинама.

ЦИНС је ову документацију добио након што су нам из Агенције за спречавање корупције рекли да су проверавали неке институције, чија смо возила уочили у Београду током митинга, али да су утврдили да ту нема кршења закона.

Немања Ненадић из Транспарентности Србија, који је заједно са новинарима ЦИНС-а анализирао документацију из провере, сматра да Агенција овде има мало простора за даља испитивања.

„Међутим, била би дужна да о случају информише антикорупцијско одељење Вишег јавног тужилаштва у Нишу, јер овде лако може бити реч о неколико кривичних дела против службене дужности попут фалсификовања службене исправе.“

Тужилаштво би, додаје, требало да испита не само документацију, већ и особе које су наводно путовале у Нови Сад, као и да прикупи доказе о томе где су возила била паркирана за време митинга, када су прошла наплатне рампе на ауто-путу и слично.

Да нема кршења закона Агенција је оценила и када је реч о возилу које је у власништву Општине Медвеђа, а које користи тамошњи Спортски савез. Подсећамо, наше новинарке су и тај минибус фотографисале у Београду међу возилима којима су присталице СНС-а долазиле на митинг. Председник тог Савеза Бранислав Манасијевић нам је тада рекао да је ово возило за митинг користила Општина Медвеђа.

Међутим, пред Агенцијом је тврдио другачије – користио га је Спортски савез и возило јесте било у Београду, али не на скупу Србија наде.

Наиме, у допису Агенцији, који је потписао управо Манасијевић, стоји да је овај минубус тог дана возио спортисте и раднике Спортског савеза на фестивал најбољих филмова на шпанском језику Шпански метар:

„То што је тог дана стицајем околности у Београду био одржаван наведени политички скуп не значи да смо вршили превоз грађана и организовали њихов долазак на исти. Категорички негирамо те наводе“.

Ненадић каже да је ово образложење крајње неуверљиво.

„Зашто би Спортски савез превозио љубитеље шпанских филмова, па још на дан када се због гужви отказују бројни поласци редовних аутобуских линија? То образложење само додатно подстиче сумње да је реч о покушају да се сакрије могуће кршење закона.“

Сматра да је и о овом случају требало да буде обавештено тужилаштво. Међутим, и сама Агенција је требало да прикупи неке податке попут путног налога за коришћење возила и податке од полиције о томе где је возило било паркирано.

„Те провере би подразумевале прикупљање података о времену доласка у и одласка из Београда, те узимање изјава од људи који су наводно путовали за Београд како би гледали шпанске филмове.“

Димитровград и приватна фирма

Новинарке ЦИНС-а су фотографисале и два минибуса у јавном власништву из Димитровграда. Један је у власништву саме Општине, а други Јавног предузећа Комуналац из тог места. Међутим, из документације која је достављена Агенцији се види да оба ова возила користи управо Комуналац, а да су на дан митинга оба била изнајмљена приватном аутопревознику Маxа-тоурс из Пирота.

У уговору који је достављен Агенцији стоји да је најам возила трајао два дана – 26. и 27. маја, а да подзакуп није био дозвољен.

Немања Ненадић каже за ЦИНС да је Агенција у овом случају имала разлога за додатну проверу:

„У случају коришћења возила Јавног предузећа Комуналац за превоз учесника страначког митинга у Београд прекршене су одредбе неколико уговора, а вероватно и закона“.

Ненадић објашњава да у овом случају постоје две опције. Једна је ситуација у којој је аутопревозник Маxа-тоурс прекршио забрану из уговора и издао возило у подзакуп политичкој странци, а друга да је ова фирма без подзакупа превозила учеснике митинга и тако учинила странци бесплатну услугу:

„Пошто постоји могућност да је прекршен Закон о финансирању политичких активности, очигледно је да би Агенција требало да прикупи и додатне податке и да утврди да ли су правила поштована“.

ЦИНС је позвао и фирму Маxа-тоурс како би сазнао да ли су и од кога плаћени за превоз људи на овај скуп, али су нам тамо рекли да им је директорка на боловању, а да је тренутно не мења нико. Иако је новинарка ЦИНС-а замолила да нам се јави власник фирме, то се није десило.

Према Ненадићевим речима, овде за Агенцију не би био крај.

Из документације коју су Општина Димитровград и Комуналац доставили током контроле се види да је један минибус купљен новцем Министарства за бригу о селу за потребе превоза сеоског становништва, те да је предвиђено да се користи искључиво на територији те општине.

„Зато је поступање Јавног предузећа Комуналац свакако било противно правилима и Агенција би требало да или сама покрене поступке против одговорног директора предузећа или да о томе обавести друге органе“, објашњава Ненадић.

Подсетимо, на исти начин новцем Министарства за бригу о селу купљен је и минибус Општине Лебане који смо усликали током митинга.

Агенција није проверавала све случајеве

ЦИНС је на митингу Србија наде фотографисао осам возила у власништву институција – општина, градова, јавних предузећа и вртића. Све те фотографије заједно са текстом послали смо Агенцији за спречавање корупције са питањем да ли ће проверавати потенцијално кршење закона. Они су нам у новембру одговорили да су утврдили да у неким случајевима кршења закона нема. Ипак, Агенција није проверавала све што смо јој послали. Наиме, Агенција је у обзир узимала само фотографије „за које се могло претпоставити да су настале у Београду, а на којима су биле јасно видљиве ознаке општина и јавних институција“. Тако није проверено ни шта су на том митингу радила возила из Бора и Крушевца. С друге стране, да ли је дошло до кршења закона када су минибусом вртића Лептирићи из Ражња, према речима директорке те установе, запослени дошли на скуп Србија наде остаје да се види јер је контрола тог случаја кренула накнадно.

Како је ЦИНС већ писао, у колони возила која су довозила присталице СНС-а на митинг био је и минибус облепљен сликама археолошког локалитета Царичин град, са грбом Општине Лебане и натписом који води на званичан општински сајт. Међутим, помоћница председника те Општине Наташа Стојановић рекла је у мају за ЦИНС да то возило није општинско, већ да је у питању реклама.

Miting „Srbija nade“; foto: CINS/printskrin

Јована Томић  Цинс

Можда ти се свиди

Оставите коментар