Почетна » Огласила се Америчка амбасада у Београду о санкцијама Вулину

Огласила се Америчка амбасада у Београду о санкцијама Вулину

од Други Пишу
0 коментар

Канцеларија за контролу стране имовине Министарства финансија САД (ОФАЦ) данас је увела санкције директору БИА и бившем министру унутрашњих послова Србије Александру Вулину, а како пише у образложењу, он је „умешан у међународни организовани криминал, трговину наркотицима и злоупотребу јавне функције“. Тим поводом огласила се Америчка амбасада у Београду.

„Министарство финансија САД увело је санкције Александру Вулину, директору Безбедносно-информативне агенције, некадашњем министру одбране и унутрашњих послова. Ова акција није усмерена ни на једну од институција Републике Србије. САД су непоколебљиве у напорима да разоткрију укључене у коруптивне и дестабилизујуће активности које подривају владавину права на Западном Балкану и продубљују малигни утицај Русије у региону. САД настављају са подршком грађанима Србије на путу ка реформи правосудног система, борби против корупције и стварању боље будућности“, наводи се у објави амбасаде САД на Твитеру.

 

Подсетимо, вест о стављању Александра Вулина на црну листу САД објављена је на сајту америчког Министарства финансија.

Он је осумњичен за коруптивне послове, првенствено у ширењу руског малигног утицаја у Србији, а како пише у образложењу, Вулин је умешан у ”међународни организовани криминал, илегалну трговину наркотицима и злоупотребу јавне функције”.

Његове поступци су, како се наводи, унапредили корупцију у државним институцијама у Србији, а под тим се мисли на злоупотребу положаја за личне интересе, а то подразумева и укљученост у трговину наркотицима.

„Трезор нец́е оклевати да циља оне који злоупотребљавају своје положаје за личну корист, истовремено подрујуц́и ефективну и демократску управу на Западном Балкану“, рекао је подсекретар Трезора за тероризам и финансијску обавештајну службу Брајан Е. Нелсон.

„Александар Вулин је одговоран за коруптивна и дестабилизујуц́а дела која су омогуц́ила руске злонамерне активности у региону. Ова дела укључују коришц́ење његовог ауторитета ради личне користи, укључујуц́и умешаност у ланац трговине дрогом. Он је користио своју позицију да подржи Русију, олакшавајуц́и руске злонамерне активности које деградирају безбедност и стабилност Западног Балкана и обезбеђујуц Русији платформу за даљи утицај у региону“, наводи се у образложењу.

Сва његова имовина у Америци сада је блокирана, поручују из САД.

Foto: Milos Tesic/ATAImages, U.S. Embassy Belgrade

Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар