Почетна » Француски Ле Монд о изборима у Србији: „Референдум о владавини Александра Вучића“

Француски Ле Монд о изборима у Србији: „Референдум о владавини Александра Вучића“

од Други Пишу
0 коментар

Грађани Србије у недељу излазе на биралишта, на локалне и парламентарне изборе који ће послужити као референдум о владавини председника Александра Вучића, после две масовне пуцњаве у мају након чега су уследили протести и догађаја на Косову 24. септембра, преноси Данас писање француског Ле Монда.

Иако Вучић неће бити на гласачком листићу на парламентарним и локалним изборима, председник је свуда у Србији – залепљен на билбордима и небодерима, представљен у видео снимцима на друштвеним мрежама и на ТВ каналима, преноси Данас.

За београдски Центар за истраживање, транспарентност и одговорност, Вучићеви „наступи стварају утисак да се одржавају председнички, а не парламентарни, покрајински и локални избори“.

„Председник Вучић заузима скоро половину времена и простора у информативно-политичком садржају најутицајнијих медија“, наводи се у извештају Центра.

Овај 53-годишњак је пажљиво неговао имиџ неуморног лидера, посвец́еног инвестицијама и отварању нових радних места.

Вучћ и његова владајућа Српска напредна странка (СНС), пише француски лист, биће под додатним притиском јер растуц́а инфлација смањује потрошачку моћ грађана.

Вучић је напомињу пред изборе више трошио новца обезбеђујући новчане прилоге породицама и старима уз повећање пензија.

„Мој посао није да се сврставам у европску политику, већ да следим свој народ, грађане Србије. Док год је то мој посао, тако ће и бити“, рекао је Вучић на митингу овог месеца.

Вољен и омражен

За његове присталице Вучић је увео ред и милијарде инвестиција у некада хаотичну земљу захваљујући његовом успеху у балансирању веза између Истока и Запада.

Противници, међутим, кажу да се Вучић све више ослања на аутократске мере како би медијске медијске куће под сосптвену шапу, укључујући и сузбијање сваког вида неслагања.

Опозиција је од маја позивала на превремене изборе након две смртоносне пуцњаве у Србији – укључујуц́и масакр у београдској основној школи – које су покренуле масовни покрет против власти и извеле десетине хиљада људи на улице.

Покрет Србија против насиља нада се да ће оживети вечито подељену и анемичну политичку опозицију у Србији, са посматрачима који пажљиво прате локалне изборе у престоници, где ће се Вучићеви савезници вероватно суочити са највећим изазовима.

Вучић је месецима у више наврата одбацивао протесте као политички штос и редовно емитовао оптужбе да стране силе организују скупове.

Бивши ултранационалистички савезник моћног човека Слободана Милошевића, Вучић је на власти у овом или оном облику од 2012, пише Ле Монд. Председник се, наводе, дуго хвали да надгледа изградњу обимних инфраструктурних програма, укључујући мрежу аутопутева и обновљену железничку линију.

Иако је тражио инвестиције из иностранства, Вучић је остао посвећен бранилац питања важног за бираче – одбијање да призна независност Косова. Разговори са приштинском владом о постизању значајног споразума којим би се отворио пут привиду нормализованих веза су се скоро урушили раније ове године, при чему је Вучић одбио да потпише споразум који подржавају ЕУ и САД – наводећи бол у десној руци који ће вероватно трајати „годинама“.

Фото FoNet/TV FoNe

Данас/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар