Почетна » Партије би да кроје своја изборна правила

Партије би да кроје своја изборна правила

од admin
0 коментар

Политичке странке се слажу да треба мењати систем гласања у држави, али нема сагласности око модела. Ненад Чанак се залаже за пет изборних јединица, Расим Љајић би хтео други цензус

ЛИДЕР ЛСВ Ненад Чанак поднео је јуче у скупштинску процедуру Предлог закона о избору народних посланика који предвиђа да Србију на наредним изборима чини пет јединица. Циљ овог текста је да се спречи доминација парламентараца из Београда, за које је овим документом резервисано 58 столица.

Војводина би дала 63 скупштинара, Шумадија 68, источна и јужна Србија 57, док би четири парламетарца бирали грађани који немају место пребивалишта ни у једној од јединица или живе у иностранству.

– Предлог је подложан конструктивној критици, може да буде и седам јединица – објаснио је Чанак и додао да је разговарао са шефом посланичке групе СНС Зораном Бабићем који му је рекао да предлог може бити добра основа за реформу.

Представници странака се слажу да систем мора да се мења, али предлажу различите моделе – мешовити, већински и пропорционални систем, промену цензуса…

Први потпредседник Владе Ивица Дачић (СПС) каже да треба озбиљно приступити овом проблему:

– Деведесетих година социјалисти су се залагали за већински систем, а опозиција је говорила да је Милошевић диктатор и тражила пропорционални с једном изборном јединицом. Сада се залажу за већински или пропорционални систем са више изборних јединица.

Лидер СДПС и потпредседник Владе Расим Љајић наводи за „Новости“ да се залаже за модел са степенастим изборним цензусом:

– Граница за једну странку треба да остане пет одсто, а можда буде и мања. За коалицију од два члана седам одсто, листе од три партије девет процената и тако даље.

Шеф посланичког клуба ДС Борислав Стефановић предлаже смањење броја посланика на 150 и више представника мањих градова:

– Залажем се за отворене листе тако да грађани гласају за странку, али и за одређеног кандидата са те листе.

Посланик Нове странке и професор ФПН Владимир Павићевић предлаже да се „две трећине посланика бирају већинским системом под именом и презименом, а једна трећина пропорционално са страначких листа“:

У СДС најављују да ће ускоро изаћи са предлогом промене изборног система и Устава.

АНАЛИЗЕ ПРЕ ПРОМЕНЕ

Професор ФПН Славиша Орловић сматра да је пре промене изборног система потребно идентификовати проблеме:

– Повећање броја изборних јединица доприноси бољој територијалној представљености што је значајно јер сада имамо око 90 општина без представника у парламенту. Ипак, уместо појединачних измена, реформи изборног система морамо да приђемо темељно.

С. С. Р. – В. М.    Новости

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар