Почетна » Опозиционе странке: Позивамо надлежне институције ЕУ да не ћуте на намеру СНС-а да додатно девастира медијску сцену Србије

Опозиционе странке: Позивамо надлежне институције ЕУ да не ћуте на намеру СНС-а да додатно девастира медијску сцену Србије

од Други Пишу
0 коментар

У сусрет данашњој седници Народне скупштине Републике Србије на којој ће се на дневном реду наћи и Предлог закона о јавном информисању и медијима упозоравамо да је то први отворено ревизионистички закон, који се враћањем државе у власништво медија истовремено супротставља модерним европским стандардима и после 25 година враћа Србију на почетну тачку транзиције, наводи се у заједничком саопштењу опозционих странака.

Они наводе да „овај закон омогућава државном „Телекому” да постане центар будуће државне медијскопропагандне машине“.

„Потпуно је јасно да се овим планира нова експанзионистичка фаза у утицају власти на медије. Такви услови онемогућили би пословање оних медија који нису у државном власништву, а
грађани Србије би остали ослоњени само на информације које пласира власт. То су идеални услови за ширење дезинформација и неометану пропаганду актуелне власти. Грађани Србије имају право да чују различите изворе информација о темама које утичу на њихове животе и нико нема право то да им ускрати“, навели су.

Зато ће на седници предложити да се из Предлога закона о јавном информисању и медијима (ЗЈИМ) измене чланови 39 и 41 на начин да остану исти као у важећем Закону о јавном информисању и да се „тако омогући да Србија добије основни медијски закон који је подржан од свих релевантних и репрезентативних новинарских и медијских удружења и усклади са Стратегијом развоја система јавног информисања за период 2020-2025“.

„Спорни чланови предлога ЗЈИМ-а легализују повратак државног власништва у медије што је у супротности са циљевима и мерама Медијске стратегије и спречавају стварање функционалног, одрживог и фер медијског тржишта заштићеног од политичког утицаја. Два спорна члана од којих власт није хтела да одустане поништавају многа добра решења и унапређења која нови медијски закони доносе и могу бити погубни за медијско тржиште и слободу изражавања. Такође, недопустиво је да Србија као земља која има статус кандидата за чланство у Европској унији доноси законе који је од тог циља удаљавају, те сам тај циљ чине недостижним, зато позивамо надлежне институције ЕУ да се јасно одреде и да не ћуте на намеру СНС-а да додатно девастира медијску сцену Србије. Проблем слободе медија у Србији је нешто што препознају сви извештаји међународних институција, а овим предлозима закона ови проблеми ће се додатно продубити“, додали су.

Саопштење су потписали организатори протеста „Србија против насиља” – Демократска странка, Еколошки устанак, Зелено-леви фронт, Народни покрет Србије, Покрет слободних грађана, Странка слободе и правде, Странка Заједно.

Foto Amir Hamzagić/Nova.rs, Nemanja Jovanović/Nova.rs, Stranka slobode i pravde, Vesna Lalić/Nova.rs

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар