Почетна » Вучић размишља да одустане од Рио Тинта због избора

Вучић размишља да одустане од Рио Тинта због избора

од admin
0 коментар

 

Текст портала Демостат

У врху власти се сада размишља о више сценарија, имајући у виду незавидну репутацију Рио Тинта, објашњава Демостат, који незванично сазнаје да не треба искључити могућност да званични Београд одустане од тог пројекта, наводи се у тексту Демостата.

Разлог је забринутост грађана да ће тако бити загађена животна средина и угрожено здравље људи, објашњава се у тексту и помиње могућност да, уместо Рио Тинта, буде укључен неки други партнер, „који није толико компромитован на унутрашњем али и међународном плану“.

Учестало се тврди да је цео процес представљања замисли да се крене са експлоатацијом јадарита, који је Рио Тинто открио још 2004. године, истражујући област западне Србије, „вођен неспретно, нестручно и нетранспарентно“, тако да тренутно представља једну од најнепопуларнијих тема у Србији.

Како се указује, „неусаглашене поруке које су досад на ову тему послали председник Републике, премијерка Ана Брнабић и представници саме компаније Рио Тинто, као и политизација овог питања од стране готово свих актера на домаћој сцени, довели су до широко распрострањене аверзије према наведеном пројекту и верује се да ће се о Рио Тинту увелико расправљати и током предстојеће изборне кампање“.

Будући да је одраније познато да Вучић настоји да оствари што убедљивију победу у трци за нови председнички мандат, односно да не жели да изгуби ниједан глас због Рио Тинта, могуће је да ће за ископавање јадарита бити пронађена нека погоднија светска компанија, пише Демостат.

У том контексту, спекулише се да су „у игри“ и поједине немачке, али и кинеске корпорације, прецизира се у тексту Демостата, који преноси оцене да је компанија Рио Тинто погрешила и што је пласирала спот на свим телевизијама са националним фреквенцијама у Србији. Маркетинишки стручњаци сматрају да је то „најјефтинија пропаганда, која додатно учвршћује негативне ставове према овом пројекту, а повећава и број противника Рио Тинта“.

Што се кинеских компанија тиче, спекулише се да су многе од њих заинтересоване за експлотацију јадарита, јер је у тој држави, која увози 80 одсто литијума, омасовљена производња литијумских батерија, које се користе и за електричне аутомобиле.

„Уколико српске власти ступе у преговоре за проналажење алтернативе компанији Рио Тинту, немачке и кинеске компаније би могле да понуде затварање читавог круга производње. То значи да и једни и други имају могућност да поред рудника инвестирају у фабрику литијумских батерија и погона за производњу електричних аутомобила који користе такве батерије“, напомиње извор Демостата.

Када је реч о потенцијалним партнерима из Немачке за пројекат експлотације литијума у Србији, сматра се да не треба потценити способности немачко-аустралијске компаније  Vulcan Energy Resources.

Према извештавању немачких медија, ВУЛ.АX може да обезбеди карбонски неутралан литијум, што би значило смањење емисија угљеника колико год је могуће.

Тај циљ, како се тврди, може бити остварен уколико се приликом експлоатације користи геотермална енергија. Истраживања у том сегменту увелико спроводи и немачка компанија ЕнБW,, закључује Демостат.

Војислав Милованчевић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар