Почетна » Понош: Овај папир мења све, Вучић ће историја памтити по њему

Понош: Овај папир мења све, Вучић ће историја памтити по њему

од Други Пишу
0 коментар

Председник покрета Србија центар (СРЦЕ) Здравко Понош оценио је данас да је председник Србије Александар Вучић изјавом да у Бриселу на преговорима са Приштином још није ништа договорено брутално слагао овај народ пред камерама.

„Вучић ће почети да споразум минимализује. Сад ће бити обећања за сјајан живот. Скривање шта је договорено је доказ колико је то лоше“, рекао је Понош у гостовању на телевизији Н1.

Он је истакао да ће имплементација споразума, по рачуници власти, трајати годинама и да то значи не само опстанак Вучића на власт, него и могућност да има објашњења Западу да га, док је тај процес у току, не притискају за демократију, владавину права, људска права и слободу медија, чиме се отвара нови круг пакла за грађане Србије.

“Прихватање споразума је тренутак који треба преживети, а његова имлементација је период који треба лепо иживети на власти. То је Вучићев резон” каже Понош и додаје да „овај папир мења све, без обзира шта је Вучић досад урадио и шта ће урадити, по овоме ће га историја памтити“, констатовао је Понош.

Према његовом мишљењу, ако је циљ Запада да минимизује руски утицај на Балкану, онда ће Вучићу омогућити опстанак на власти, као једној врсти „колонијалног управника“који гарантује имплементацију споразума.

„Реално, ово је велики добитак за Приштину. Та назови држава је добила много, а грађани вероватно ништа. Највећи добитник су међународни актери – да се тај конфликт доведе у ред и спречи руски утицај у региону“, казао је Понош.

Он је упозорио и да се споразумом, који ће највероватније бити потписан у априлу у Паризу, са неким „Дејтонским сликањем“, отвара могућност и да пет држава ЕУ које нису признале Косово, размисле о промени ставе са покрићем да је Србија суштински прихватила косовску незавсиност.

Споразум је, сматра он, суштинско признање Косова као самосталног ентитета у међународним односима и треба се запитати шта је власт радила два месеца, што су залуђивали народ, малтретирали Србе на северу Косова и Војску Србије.

„Ово је потпуни крах Вучићеве спољне политике. Изгубили смо 11 година. Преговарао је један човек некомпетентно и ништа није испреговарао. На столу је непромењен папир у односу на верзију с почетка децембра, осим козметичке исмене тачке 5. „, истакао је Понош.

Он је запитао зашто је толико енергије и времена и разних ресурса, „бачено у воду“ на процес отпризнавања Косова, ако се сад Србија по споразуму неће противити његовом чланству у међународним организацијама, какву поруку шаље тим државама.

Понош је навео да је прихватање споразума порука грађанима Србије да виде за кога су гласали и присете се колико пута их је за 10 година Вучић преварио лажним обећањима. „А онај ко дозволи себи да толико пута буде преварен – сам је крив. Гласање за овакву власт има цену и они који су је изгласали сносе део одговорност за ово што режим сада ради са Косовом и са свима нама. „, закључио је он.

Цео Вучићев концепт ће, према речима Поноша, бити да се до априла покаже шта би Србија изгубила да није прихваћен споразум, а не да каже шта је добила тиме “јер и нема шта да се покаже”.

Реагујући на смену две тужитељке Вишег суда у Београду и њихову храброст да јавно проговоре, Понош је изразио уверење да се власти тога плаше и да ће се тек уплашити и забринути, због подршке колега и могућих протеста. “Тужитељке су показале професионални интегритет и храброст, а за таквим људима колеге су спремне да крену”, рекао је Понош и додао “уверен сам да и у другим државним органима има таквих људи и питање је времена кад ће да устану.

Он је запитао и када ће да се појаве генерали који неће бити „менажерија“ иза леђа Вучића и људи из света естраде, него ће “бар јавно рећи – одох у пензију, ово нећу да трпим“.

Можда ти се свиди

Оставите коментар