Почетна » Мaкалистер задовољан решењем спора Србије и Македоније

Мaкалистер задовољан решењем спора Србије и Македоније

од admin
0 коментар

Најважније је, каже Дејвид Макалистер, да на политичком нивоу постоји перманентни процес дијалога између престоница ових држава.

„Дакле, за нас је можда било изненађујуће што је искрсао овај проблем између Србије и Македоније, које до сада уопште нису имале пуно спорова. Али, веома сам задовољан што су дијалози између председника Александра Вучића и премијера Зорана Заева, између Заева и премијерке Ане Брнабић и између министара иностраних послова, омогућили да се спор реши на дипломатском ниву без даље ескалације“, истакао је Макалистер током другог дана боравка у Београду.

Са српским званичницима је, каже, разговарао о питању недавних контроверзи између Србије и Македоније и додаје да му је речено да је то питање решено. У четвртак је, напомиње, о томе дискутовао са министром Ивицом Даћичем.

„Речено ми је да је конфликт, ако ћемо га тако назвати, решен. Ту је био и позив од свих институција Европске уније да обе стране остану смирене, колико је могуће“, рекао је Макалистер за Радио Слободна Европа.

Додао је да је то био „поверљив разговор“ и да зато не може да говори о детаљима.

„Очигледно је да је Србија била разочарана одређеним акцијама које је Македонија предузела против српских дипломата. Мислим да су сада разјаснили ситуацију, да су обе стране промениле мишљење о том питању и надам се да нећемо видети понављање корака или да се нешто попут овога неће догађати поново“, навео је известилац ЕП.

Према његовим речима, за ЕУ је посебно интересантно то што Брисел жели добре односе између држава у овом делу Европе.

„Због тога смо врло укључени и подржавамо добросуседске односе, регионалну сарадњу, помирење. Због тога су државе као што су Немачка, Француска, Италија и Велика Британија отпочеле такозвани ‘Берлински процес’, како би повезали те земље, које још нису чланице ЕУ, како би их приближили кроз евроинтеграцијске промене, кроз инфраструктурне и енергетске пројекте“, подсетио је Макалистер.

Упитан да ли разуме где је интерес Србије да се укључује у македонске политичке прилике и обратно, интерес Македоније да то чини у Србији, Макалистер каже:

„Не могу рећи шта је био разлог македонских акција, шта им је био мотив да учине тако нешто јер немам информације. Мислим да све земље Западног Балкана треба да гледају напред и да би све државе Западног Балкана требало да чине све да не блокирају једне другу на њиховом путу ка чланству у Европску унију“.

Указао је на то да су Србија и Црна Гора на првој линији евроинтеграцијских процеса, али и да, како је рекао, „свих шест држава имају евро перспективу“.

„Македонија је држава која је била годинама блокирана, због спора око имена са Грчком, и ја се још увек надам да ће тај спор коначно бити разрешен. Тако да бисмо и тој држави такође могли да понудимо ЕУ перспективу и да заправо учинимо неколико конкретних корака“, рекао је Макалистер који данас завршава дводневну посету Београду, где је разговарао са највишим државним званичницима и представницима дела опозиције.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар