Почетна » Ко је Србин који ушао у Владу Косова због ког је Вучић изгубио контролу над собом

Ко је Србин који ушао у Владу Косова због ког је Вучић изгубио контролу над собом

од Други Пишу
0 коментар

Ненад Рашић, лидер Прогресивне демократске странке, нови је министар из редова српске мањине у Влади Косова, а одлуком Аљбина Куртија он ће преузети Министарство за заједнице и повратак. Ово међутим неће бити његово прво учешће у косовској влади, будући да је функцију министра обављао и раније и то у два мандата. Никада није био по мери српске власти коју предводи Александар Вучић, трпео је критике Српске листе, а пре годину и по дана претучен му је син. Рашић је сумњао да су разлози политичке природе.

Одлука Аљбина Куртија да на место које је раније припадало Српској листи постави Ненада Рашића, изазвала је бес председника Александра Вучића, који је у обраћању јавности тим поводом посегнуо за најнижим увредама.

Он је Рашића и Раду Трајковић назвао најгорим српским олошем, од којих не постоји гори.

“Изабрали су најгори српски олош, са дна каце, Рашића и Раду Трајковић. Не постоје гори, једноставно не постоје гори, који ничије поверење на КиМ немају, али имају поверење терористичког олоша Аљбина Куртија и западних агентура”, изјавио је Вучић називајући Рашића и Трајковић квислинзима.

Јавност у централној Србији слабо је упозната са његовом биографијом, иако је иза њега велико политичко искуство, што у косовској влади што у парламенту.

Био је министар за рад и социјално старање у два мандата и то од 2007. до 2014, док је у периоду од 2014. до 2017. био посланик у Скупштини Косова.

Прво је био функционер Самосталне либералне странке, а како је пренео Истиномер, из чланства је искључен 2013, са оптужбом да дестабилизује посланички клуб те партије у Скупштини Косова.

Ненад Рашић је заједно са четворицом посланика СЛС-а и још двојицом посланика других српских странака у Скупштини и једним послаником из заједнице Ашкалија најавио да ће формирати нову посланичку групу која ће се звати ‘Заједничка будућност’.

Убрзо основао је Прогресивну демократску странку.

У кампањи за изборе 2019. године, листа Ненада Рашића била је прва међу српским листама која је снимала политичке спотове и на албанском језику.

То им није донело ниједан мандат – Српска листа и тада је освојила свих десет, али је Рашић привукао пажњу јавности.

„Схватио сам да приступ већинској заједници треба да буде директнији, да се говори језик те заједнице – лакше се успостављају односи, а то сам научио од дипломата док сам радио за међународне организације. Мислим да је сасвим нормално знати језик својих комшија и, ако нико други, то би бар политичари требало да знају“, говорио је он.

Како је писао Коссев, Ненада Рашића међународни представници често описују као аутентичног Србина са Косова, финих манира и пристојног понашања, поздрављају, како наводе, његове умерене ставове и оријентисаност ка стварном компромису.

У априлу 2020. постао је саветник председника Владе у оставци Аљбина Куртија и директор Канцеларије за заједнице у кабинету премијера. Само неколико дана касније поднео је оставку на ту функцију, јер је Специјално тужилаштво Косова против њега подигло оптужницу због случаја приватизације КЕДС-а (Косовска дистрибутивна мрежа).

Почетком ове године Основни суд у Приштини ослободио га је оптужби.

У фокусу јавности Ненад Рашић је био и у фебруару 2022, након што је претучен његов син у Грачаници. Како су пренели медији, после наставе тукло га је неколико особа. Косовска полиција тада је саопштила да је привела осам особа у својству осумњичених, од којих је један малолетник.

Рашић је тада изјавио да је његовог сина претукло више од 30 особа гвозденим шипкама и чекићем, те да је задобио тешке повреде лица и главе, као и да су му поломљени предњи зуби. Он је испричао да је један његовом сину рекао “шта сад хоћеш, Шиптаре” и напао га.

Ненад Рашић навео и да је годинама уназад мета Српске листе, да је против њега вођена хајка, те да је називан издајником.

“Имам простора да сумњам да то може бити и политички, али не прејудицирам, то је на органима да истраже“, рекао је Рашић након што је претучен његов син.

Наташа Латковић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар