Почетна » Шта су захтеви студената и шта подразумевају под радикализацијом

Шта су захтеви студената и шта подразумевају под радикализацијом

од Други Пишу
0 коментар

Студенткиња Емилија Миленковић изјавила је за Н1 да је њихов захтев да се отвори и ревидира бирачки списак.

„Наш захтев Министарству државне управе и локалне самоуправе је да видимо да ажурирамо бирачки списак, да видимо ко где има пребивалиште, ко може да гласа у Србији, у Београду, да на тај начин осигурамо да, ако дође до понављања, да бирачки списак буде чист“, каже она.

Министарство, истиче, има рок до понедељка.

„У понедељак крећемо у постепене блокаде, у постепену радикализацију. Блокираћемо најважније тачке у Београду, због безбедности самих учесника протеста и свих који желе да се прикључе, нећемо сад причати о тим местима, али нећемо ни јављати у пет до 12, биће благовремено обавештење, где су блокаде. Послаћемо тај захтев, сачекати одговор, а онда у складу са одговором и деловати“, каже она.

Према њеним речима, оно што су сви желели током летњих протеста и сада је нешто конкретно.

„Конкретни кораци, конкретне акције, ми зато желимо да то понудимо грађанима. Мислимо да ће тада да се појави више грађана. Имам веру у младе људе, желимо да постепено радикализујемо те наше захтеве, мислимо да ће то привући младе и друге грађане. Позивам све људе да прате шта се дешава и наша обавештења о даљим корацима. У понедељак ћемо знати која ће места бити блокирана, надам се, али сам сигуран да ће бити много више људи него што је данас овде“, каже она.

То је, истиче, њихова иницијатива.

„Али ће свакако и опозициони политичари бити ту, не искључујемо никога, никоме не можемо да забранимо да се појави, али ми као млади ћемо предводити, мислим да смо показали да смо ми овде најкритичнија маса“, каже.

Осврнула се и на случај снимка листања фотографија активиста на протесту.

„Међу тим сликама је и моја слика из личне карте коју чак ни ја немам. Ја могу да кажем да је то једна врста застрашивања, да ли је намерна, сумњам да имамо тако слабе капацитете наших безбедносних структура да на тако немаран начин може да се види којим подацима баратају, ако су покушали да нас застраше, само су нас разбеснели. Ја ћу сигурно тражити правни епилог, али желим да видим где све постоје моји лични подаци“, каже она.

Додаје да „нема поверење ни у једну институцију“.

„У једном ауторитарном режиму институције не постоје. Одговор институција не верујем да ћемо добити, ми можемо да тражимо одговор, мислим да све зависи од једне мале групе људи, једног човека. Ми смо овде и симболично испред РИК и тражићемо коме год треба да одговори на наше захтеве, дошло је време да институције виде на коју страну треба да иду, да ли да буду на страни грађана или на некој другој страни. Ако не буду, опет ће институција постати улица. Остављам простор да се институције огласе, то би било идеално, то је оно што ми желимо. Надам да се ће МДУЛС одговорити афирмативно на наше захтеве, ако то не одговоре, знају шта ћемо ми да урадимо“, каже.

Како каже, биће испред РИК сваког дана од 18х.

„Захтеваћемо да се РИК огласи за све захтеве, најважнији нам је понедељак, када ми постепено крећемо да правимо конкретне акције које се тичу наших захтева“, каже Миленковић.

Foto N1

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар