Почетна » Председник поново гази уставна овлашћења: Да ли и како Вучић може да запошљава у Влади Србије?

Председник поново гази уставна овлашћења: Да ли и како Вучић може да запошљава у Влади Србије?

од Други Пишу
0 коментар

Председник Србије Александар Вучић поново је изашао из својих уставних овлашћења, када је младићу са Косова, студенту без квалификација, знања и искуства, понудио да бира посао у Влади Србије, између Министарства информисања и Канцеларије за Косово, сагласни су саговорници Данаса. Притом је реч о Николи Недељковићу, које је недавно изашао из затвора у Приштини.

Недељковић је био осуђен због наводног погрдног скандирања Албанцима на Газиместану 28. јуна, а како је Вучић изјавио, осуђен је без било каквих доказа и косовско тужилаштво је монтирало процес против њега.

Функционер ДС Срђан Миливојевић истиче за Данас да је председник понудио посао младићу мимо икаквих уставних овлашћења, питајући се ко је Александар Вучић да људима нуди посао у Влади.

– Могао је евентуално да му понуди посао у Председништву Србије или у Српској напредној странци. Али кад је Ани Брнабић, особи без икаквих квалификација, знања и искуства понудио место председника Владе, онда је ред да се настави са том праксом. Не треба сметнути с ума и да је истакнути члан СНС, Вељко Беливук са својом екипом, такође добио посао од Александра Вучича у вези са рушењем у Савамали и обезеђењем његове председничке инаугурације, те је сасвим јасно какав профил људи је потребан Александру Вучићу – указује Миливојевић.

Бојан Пајтић, професор Правног факултета у Новом Саду, каже за Данас да би га изненадила вест да је Вучић запослио неког са квалификацијама, знањем и искуством.

– С обзиром да имамо полуписмене министре, директоре печењара који воде енергетске системе, правнице које председавају управним одборима Агениције за нуклеарну сигурност, керамичаре који воде безбедносни сектор, физиотерапеуте који воде ПИО фонд – запошљавање неквалификоване особе и није нека вест – наводи Пајтић.

Новинар Недим Сејдиновић сматра да је Вучић ушао у фазу владавине у којој скоро може да уради шта год му падне на памет и да не сноси никакве последице због тога.

– Последица је то деценијског систематског распамећивања Србије и извртања свих вредности, па су бахатост и простаклук постале пожељне особине. Ипак се чини да је помало изгубио компас и да ће можда прећи неку границу које ни он, а можда ни ми нисмо свесни, а после које ће све бити другачије – указује наш саговорник.

Сејдиновић додаје да је Вучићу потребно непрестано потврђивање патриотизма и националистички печат због чињенице да је, као нико до сада, од Србије направио колонију страних интереса.

– Све што је могло да се прода, продато је, а новац је завршио у џеповима његове клике. Дакле, њему национализам, као што то иначе бива са том забавом за будале, служи да би покрио енормну пљачку и корупцију. А национализам увек подразумева јефтине фазоне, какво је ово са запошљавањем косовског изгредника. Тај момак се иначе савршено уклапа у пирамиду Вучићеве власти, коју чине подобни, неуки, прости, насилни и бахати. Могао би бити и министар, ништа се тиме не би променило. Оно што би у нормалној земљи некога коштало угледа и каријере, овде доноси друштвени, па и политички успех. Од Вучића па надоле… – закључује Сејдиновић.

Иначе, Недељковић је студент Више пословне школе у Београду, а Вучић му је понудио да се уз наставак студирања, запосли у Министарству за информисање и телекомуникације Србије или да се бави хуманитарним радом у Канцеларији за Косово, што је студент прихватио.

Недељковић је на питање Вучића – „не рече ми које би радно место“, рекао да би волео да настави да се бави хуманитарним радом. Председник је онда најавио да ће од 1. јануара имати радно мјесто у Канцеларији за Косово, али да настави студије.

К. Живановић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар