Почетна » Иако их је око 70 умрло: Полако расте број бирача у Новом Саду

Иако их је око 70 умрло: Полако расте број бирача у Новом Саду

од Други Пишу
0 коментар

У Новом Саду број уписаних у бирачки списак у протеклих скоро месец дана скочио је за 179, сазнаје 021.рс.

Како је Град Нови Сад почео да објављује на сајту и документа о брисању из бирачког списка због смрти, када се узме у обзир да су у последњих тридесетак дана на основу ових података избрисане 74 особе, реалан број новоуписаних у протеклих месец дана је око 250, преноси 021.рс.

Податке о укупном броју уписаних у бирачки списак 021.рс је добио од Градске управе за опште послове на основу Закона о слободном приступу информацијама.

Из ове управе су навели да је 11. марта 2024. у Јединственом бирачком списку на територији Новог Сада било уписано 340.446 бирача. Пре тога, 14. фебруара су нам по истом основу доставили податак да је уписано 340.267 бирача.

Овим је настављена стагнација броја бирача након наглог скока после завршетка избора 17. децембра прошле године. Наиме, ово је за 3.156 више уписаних него на децембарским изборима, када је за републичке изборе у Новом Саду било 337.290 бирача.

Како је Покрет за обнову Краљевине Србије на основу Закона о слободном приступу информација од јавног значаја добио податке за раније месеце, знамо да се током октобра и новембра број бирача у Новом Саду смањио за око 3.000, а потом само десетак дана после гласања повећан је за 3.000.

После тога стаје све и у протеклих осамдесетак дана број уписаних у бирачки списак је порастао за 351 бирача.

Међутим, реалан број новоуписаних бирача је већи када се узме у обзир да је било брисања на основу смрти. Ови подаци су постали недавно доступни на сајту Града, а кажимо да из локалне управе ни после две недеље нису за 021.рс објаснили по ком основу и зашто се сада ови подаци објављују када раније није било такве праксе.

Ова неочекивана транспарентност у делу података тако омогућава да се види да су од новембра до сада из бирачког списка избрисане 124 особе, од којих у последњих месец дана, тачније првих дана марта, њих чак 42.

Сада када све саберемо – податке из јединственог бирачког списка и број обрисаних на основу смрти, долази се до тога да је у протеклих осамдесетак дана, тј. од почетка године, број бирача у Новом Саду реално већи за око 460.

Како је до локалних избора остало око 90 дана, јер редовни треба да се одрже током јуна или најкасније јула, уколико се настави овај тренд, математички и статистички гледано требало би да број бирача не буде већи за око 1.000 него након достигнутог броја после децембарског гласања и наглог уписа преко три хиљаде људи.

Овде подсећамо и да је у бирачком списку за покрајинске изборе на територији Новог Сада било 340.178 бирача, што је око 3.000 више у односу на списак за републичке изборе. Овај несклад између покрајинског и републичког списка до краја није објашњен, мада је наводно разлика од 3.000 последица тога што се на републичким изборима могло гласати и у месту у ком се бирач затекао на дан гласања, а за покрајину то није могло.

Поједине опозиционе странке су баш у тој разлици налазиле основу за тврдњу да је део бирача из Новог Сада „пресељен“ у Београд ради гласања.

Акција прогресивне Војводине је анализом бирачких спискова утврдила да је од априла 2022. до децембарских избора у Новом Саду уписано више од 38.000 бирача. Они су до тог податка дошли узимајући у обзир број особа које су постале пунолетне, број умрлих и друге јавно доступне податке.

Novi Sad prestonica kulture Foto: FoNet/NS 2022NSEPK V.Veličković

021.рс/Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар