Почетна » Шапићев шеф кабинета тужио БИРН због „повреде угледа и части“

Шапићев шеф кабинета тужио БИРН због „повреде угледа и части“

од Други Пишу
0 коментар

Шеф кабинета градоначелника Београда Ненад Милановић поднео је тужбу против БИРН-а тврдећи да су му повређени углед и част објављивањем текста о договорима са турском компанијом Кенткарт.

БИРН је објавио да је Милановић поднео тужбу Вишем суду у Београду и тражио да му се исплати 200.000 динара „на име претрпљених душевних болова“.

Милановић у тужби тврди да су му углед и част повређени објављивањем текста под насловом „Снимци откривају да је Шапићев шеф кабинета нудио намештање тендера Кенткарту„, да текст „обилује апсолутним неистинама“, али се не даљу никаква даља појашњења у вези с тим шта Милановић сматра нетачним.

„Вест објављена на порталу бирн.рс, тужиоца је веома узнемирила, јер су инкриминишући изрази које је тужени навео, омаловажавајући и допринели су повреди части и угледа тужиоца, а посебно у радном окружењу тужиоца, па потом и у средини у којој тужилац живи. Наиме, тужилац је веома успешан у свом послу, те инсинуације које су наведене у тексту могу имати изузетно негативан утицај на углед тужиоца у послу али и у приватној сфери“, пише у тужби која је достављена БИРН-у.

Подсећамо да је је БИРН објавио да су представници града Београда нудили турској компанији Кенткарт, задуженој за систем наплате карата у градском превозу, нови посао који би им био додељен на намештеном тендеру, уколико пристану на споразумни раскид уговора, показују аудио снимци до којих је дошао БИРН. Представници Кенткарта су ову понуду одбили.

Циљ стратешких тужби против јавног учешћа, такозваних СЛАПП тужби, је да застраше и финансијски и психолошки исцрпе новинаре како би их ућуткали, пише у извештају о СЛАПП тужбама у Србији који су објавиле организације АРТИЦЛЕ 19, Центар за људска права Америчке адвокатске коморе и Независно удружење новинара Србије (НУНС).

Градоначелник Београда Александар Шапић поднео је против БИРН-а две тужбе у марту ове године за два текста – о вили у Трсту и озакоњењу објекта на Бежанијској коси – тражећи да му БИРН плати укупно 12 милиона динара за душевни бол.

Претходно је Предраг Колувија, власник компаније Јовањица, оптужен за организовање криминалне групе која је узгајала марихуану, тужио БИРН Србију у фебруару тврдећи да је БИРН Србија објавила неистину преносећи информације са суђења.

Foto N1

Бета/Н1

Главни и одговорни уредник БИРН-а Милорад Ивановић оценио је да је реч о још једној „СЛАПП тужби“, четврта ове године коју је редакција добила.

„Ове тужбе се не подносе ради задовољења било какве правде, већ ради исцрпљивања новинара и редакције. У самој тужби се нигде ни оквирно не наводи на шта Милановић мисли кад каже да су у тексту изнете неистине,“ рекао је Ивановић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар