Почетна » Саслушани Маријан Ристичевић и Златибор Лончар о инциденту испред Скупштине, Ристичевић се придружио кривичном гоњењу

Саслушани Маријан Ристичевић и Златибор Лончар о инциденту испред Скупштине, Ристичевић се придружио кривичном гоњењу

од admin
0 коментар

 

Како је саопштило Прво основно јавно тужилаштво оштећени Ристичевић и Лончар су детаљно описали догађај испред Народне скупштине Републике Србије и навели које су конкретне радње предузели окривљени том приликом.

„Наиме, оштећени Маријан Ристичевић је изјавио да су се окривљени сјурили према њему чим су га приметили на степеништу Народне скупштине, упутивши му низ увреда у смислу ’ лопове’, ’ђубре ’, којом приликом је задобио пет-шест удараца, од којих је видео да му је два ударца у пределу главе задао Бошко Обрадовић, а остале ударце су му задала још три лица која препознаје као окривљене у овом поступку. Том приликом је задобио телесне повреде у вези којих је доставио повредну листу, наводећи да се придружује кривичном гоњену окривљених и истиче имовинскоправни захтев“, наводи се у саопштењу Тужилаштва.

Лончар је, како је саопштено, изјавио да је приликом уласка у Дом народне скупштине видео групу људи, међу којима је препознао Бошка Обрадовића који му се уносио у лице уз претње да ће га ухапсити и који је покушао да га повуче за рукав десне руке, док су остали окривљени викали и вређали га.

Тужилаштво ће, наводи се, у наставку доказног поступка испитати сведоке, наредити вештачење повреда и предузети све остале радње које су неопходне ради утврђивања чињеничног стања и правне квалификације, а потом ће тужилаштво донети коначну одлуку.

Маријан Ристичевић је по изласку из тужилаштва за Н1 рекао да остаје при свему ономе што је раније рекао.

Његов адвокат Светозар Вујачић је навео да су се као оштећени придружили кривичном гоњењу, као и да су истакли имовинско – правни захтев, јер је Марјан Ристичевић задобио лакше телесне повреде.

„Уколико би се Обрадовић извинио, што до сада није урадио, ми бисмо сасвим сигурно одустали од имовинско – правног захтева који би ишао до 200 – 300 хиљада и према њему и према Дверима“, рекао је правни заступник Маријана Ристичевића, додајући да је већ сада потпуно извесно да ће бити подигнута оптужница против Обрадовића на основу, како је рекао, доказа који постоје у Тужилаштву и које су они данас приложили, за насилничко понашање према службеном лицу.

Данашњим саслушањима присуствовао је и Михајло Лакчевић, бранилац Обрадовића, који је рекао да овде кривичног дела по службеној дужности нема и да се на силу покушава оптужити неко.

Претходно су поводом кривичне пријаве због основане сумње да су извршили кривично дело насилничко понашање у Првом основном тужилаштву као осумњичени саслушани су Бошко Обрадовић и још тројица чланова Двери – потпредседник Извршног одбора Славиша Милетић и потпредседник и члан Градског одбора у Пожаревцу Марко Ђурђевић и Давор Ђурђевић.

Обрадовић, који је и народни посланик, како је претходно најавио Покрет Двери, није се позвао на посланички имунитет.

Тужилаштво је тада саопштило да је он “у својој одбрани, као и остали осумњичени, негирао радње извршења кривичног дела које му се ставља на терет, наводећи да није било физичког обрачуна нити жеље за физичким обрачуном, већ је да је то био политички протест од стране четворо посланика Српског покрета Двери, док су остали осумњичени изјавили да су том приликом присуствовали скупу Српског покрета Двери“.

Тужилаштво је након саслушања осумњичених, саопштило да ће после испитивања оштећених и сведока донети наредбу о вештачењу повреда које је задобио оштећени и да ће потом предузети друге радње за које сматра да су неопходне, као и оне које евентуално предложе осумњичени, а све у циљу утврђивања чињеничног стања и правне квалификације. Након тога ће Тужилаштво донети коначну одлуку, наведено је у саопштењу.

Посланици Двери предвођени Обрадовићем 8. маја су на степеницама испред Скупштине Србије пресретали и насртали на посланике власти и министре, а било је и физичког контакта с појединима од њих.

Два дана након овог инцидента испред Скупштине Србије отпочела је серија штрајкова глађу, прво посланика Миладина Шеварлића, којем се потом придружио Бошко Обрадовић, да би након тога протест отпочели и посланици СНС-а Александар Мртиновић и Сандра Божић са захтевом да тужилаштво реагује и покрене истрагу против Бошка Обрадовића.

Након што је Прво основно јавно тужилаштво у Београду 12. маја саопштило да је МУП поднео кривичну пријаву против Обрадовића и још три особе због учешћа у инциденту испред Дома Народне скупштине, Мартиновић је прекинуо штрајк.

Обрадовић и посланик Двери Иван Костић, који се штрајку придружио након два дана, прекинули су протест 20. маја, наводећи да су успели да скрену пажњу јавности на недемократичност власти.

Инсајдер, Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар