Почетна » Шешељу три дана да се изјасни о захтеву Тужилаштва

Шешељу три дана да се изјасни о захтеву Тужилаштва

од admin
0 коментар

Апелационо веће Хашког трибунала позвало је одбрану Војислава Шешеља да се у року од три дана изјасни о захтеву Тужилаштва да хитно буде примењена одлука апелационог већа да он буде враћен у судски притвор са привремене слободе у Србији.

Данас објављен позив апелационог већа донет је јуче, а рок ће почети када позив буде уручен Шешељу. Према документу, Шешељ може одговорити на захтев Тужилаштва, „ако то жели“.

Апелационо веће је 30. марта наложило првостепеном већу Трибунала које је судило Шешељу, да „сместа“ опозове своју одлуку о привременом ослобађању лидера Српске радикалне странке, зато што је он изјавом да се неће добровољно вратити пред Трибунал прекршио један од два основна услова за боравак на привременој слободи.

Расправно веће председавајућег Жана-Клода Антонетија није, међутим, поступило по налогу апелационог већа, већ је, 10. априла, од лекарског тима који Шешеља лечи у Србији затражило документацију о његовом тренутном здравственом стању.

Како је затим саопштио секретаријат Трибунала, Шешељ је одбио да ту документацију достави суду. Главни тужилац Серж Брамерц потом је, прошле недеље, апелационом већу упутио хитан захтев да сместа поново нареди претресном већу да Шешељу наложи да се врати у притвор у Схевенингену.

Данашњим позивом, апелационо веће је Шешељу пружило прилику да се о том захтеву изјасни.

Шешеља, оптуженог за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93, првостепено је веће на привремену слободу пустило 12. новембра прошле године из хуманитарних разлога, односно ради лечења од тумора дебелог црева, који је, по налазима лекара, метастазирао на јетри.

Лидер Српске радикалне странке у притвору Трибунала био је од 24. марта 2003. када се добровољно предао. Судјење је почело 2007, а изрицање пресуде било је заказано за октобар 2013, али је одложено због изузећа судије.

Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар