Почетна » Шта је показао мониторинг информативних емисија након усвајања резолуције Европске комисије о изборима у Србији?

Шта је показао мониторинг информативних емисија након усвајања резолуције Европске комисије о изборима у Србији?

од Други Пишу
0 коментар

Биродијев мониторинг информативних емисија телевизија са националним фреквенцијама, праћен од 8. фебруара, на дан када је Европска комисија усвојила Резолуцију о спровођењу међународне истраге децембарских избора у Србији, показао је нагли заокрет у извештавању и заоштравање реторике према Европској унији.

„Вучић је почео медијски рат против чланства Србије у ЕУ и демократије у Србији“, навео је Бироди (Биро за друштвена истраживања, у коментару података.

У три дана мониторинга праћене су централне вести РТС, Пинка, Прве, Хепија, Б92 и Н1, управо да би се видело како ће се доношење Резолуције и најављена независна међународна истрага нерегуларности на децембарским парламентарним, покрајинским и локалним изборима у Србији, са посебним акцентом на београдске изборе, одразити на извештавање телевизија које су блиске владајућој странци, а усмерено према домаћој публици, с обзиром да владајућа странка и даље одбија да призна изборне махинације и одбија ауторитет евриопске заједнице по том питању.

Највише времена, чак сат и три минута заступљен је био председник Србије Александар Вучић, од чега 55,3 одсто позитивно, а 37,7 одсто екстремно позитивно. Европска унија, пак, заступљена је била 42 минута, од чега 34,1 одсто екстремно негативно, а 18,2 одсто негативно.

Русија је имала око осам и по минута, од чега неутрално 43,8 одсто, позитивно 42,3, а екстремно позитивно 13,9 одсто.

Листа „Србија против насиља“ била је заступљена 11 минута, од чега 35,3 одсто екстремно негативно, а 45,2 одсто негативно.

– Разлика је евидентна, јер ранији надзор показује да се у првих 15 дана после избора, о Европској унији извештавало углавном негативно, да би у других петнаест дана о њој извештавано на граници неутралног и негативног. Тај негативни приступ је био ублажен. Иначе, раније је увек Европа била доминантно позитивно- неутрално представљана. После донете Резолуције ЕК дошло је до промене курса извештавања, и оно што је најинтересантније, то се дешава паралелно, у исто време на свим провучићевим телевизијама. Што говори да радом тих медија управља невидљива уређивачка рука. То је иста прича као она у којој 20 телевизија преноси Вучићево обраћање, каже за Данас социолог и шеф Биродија Зоран Гавриловић.

Он додаје да је Вучић, гостујући у понедељак на Хепију, објашњавајући хибридни рат, лепо нацртао мете и дао упутства шта његови медији треба да раде.

– О озбиљној теми, он је говорио уз неке псеудочињенице, полуистине, неистине, спинова, и фактички поделио свет на “нас” и “њих”. И сада када погледате који је распоред снага, негативно се извештава о Европи, опозицији и косовским Албанцима. Негативна је и прича о Бајдену, док су Русија, Путин и Кина представљени позитивно. Ми полако овде добијамо Северну и Јужну Кореју, сматра Гавриловић.

Он додаје да, уколико бисмо имали РЕМ који ради свој посао, он би санкционисао све ТВ са националним покривањем.

– Јер ово је пример кршења чланова од 4 до 8 Правиллника о заштити људских права у области пружања медијских услуга, односно кршење члана 51 Устава Републике Србије којим је регулисано право на истинито, потпуно и благовремено информисање грађана. Овакво „информисање“ је пропаганда и реклама и нема везе са наведеним нормативним оквиром, јасан је Гавриловић.

Политиколог Немања Тодоровић Штиплија, главни уредник портала Еуропеан Wестерн Балканс, оцењује за наш лист да није неуобичајено да када ЕУ и њене институције критикују власт у Србији, да она онда креће у антиевропску реторику, “јер очигледно мисли да њихово бирачко тело позитивно реагује на тако нешто”.

– Експертска заједница већ дуже време примећује да насупрот тенденцијама у другим државама Европе, где постоји руски медијски утицај, дезинформације се шире из руских медија, док се у Србији те дезинформације и такав наратив долазе из домаћих медија који су под контролом режима. Европска комисија у својим извештајима често критикује Србију због антиевреопске реторике, нарочито од самита у Загребу 2020. године, када је то постала једна од значајних тема, из разлога што у државама Западног Балкана постоји тенденција да се ЕУ критикује због можда неке врсте притиска на брже и дубље реформе у области владавини права и демократије, сигуран је Штиплија, који закључује да овде критика функционише по потреби.

Владимир Међак, потпредседник Европског покрета у Србији, наводи да о Русији и Путину није ни престајало позитивно извештавање, а што се тиче Европске уније то само појашњава да наведени медији одражавају искључиво ставове СНС-а.

– То заправо нису медији већ мегафони владајуће странке, без обзира имају ли или не националну фреквенцију. Из тога се види и да је врх државе спреман да крене у конфронтацију са ЕУ на прву лопту, пре него што је спреман да прихвати критику и да је ухваћен у нечему у чему није смео да буде, каже Међак за Данас.

Он додаје да је питање до када ће се то наставити, али свакако може да се преокрене у тренутку када власт процени да је потребно. Али, први одговор је увек онај исконски радикалски, а то је да нас “Запад мрзи”, да је у питању “светска завера против нас”, да се то ради “све због Косова”, “хоће да униште Србију”. Они из тог шињела не могу да изађу, и то ће се наставити све док по њиховој процени не буде штетно или док не направе неки договор за себе, како би себе аболирали и извукли или смањили штету по себе, јасан је Међак.

Он закључује да такво лансирање пропаганде по потреби држави наноси озбиљну штету и убија оно мало кредибилитета што има.

О председнику све најбоље

Иначе, осим што је ова тенденција примећена на свим телевизијама, занимљива је и појединачна слика. На РТС-у је Александар Вучић у посматрана три дана био присутан скоро девет сати, и то у 94,3 одсто времена представљен екстремно позитивно. На Пинку је председник био тема 17 сати, у 50,6 одсто случајева позитивно, а у 49,4 изузетно позитивно представљен. На Хепију је “боравио” скоро15 сати, и то позитивно представљен у 84,3 одсто прилога. На Првој је Вучић био нешто више од седам сати, 26,6 одсто хваљен а 73,4 одсто времена хваљен изнад просека. На Б92 био је чак 14 сати, од тога 82,7 одсто позивтивно помињан, а у остатку изузетно позитивно.

Шидер: У ЕУ се озбиљно баве организацијом независне истраге

Европосланик и један од међународних посматрача избора у Србији Андреас Шидер изјавио је јуче да су Европска комисија и Европски савет озбиљно схватили Резолуцију Европског парламента о изборима у Србији и да се озбиљно баве тиме како да организују независну истрагу. На питање да ли ће Европска уније формирати тим који ће се бавити изборима у Србији и да ли су тачни наводи да Жозеп Борељ, високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност, подржати тај предлог, Шидер је рекао да може само да каже да је добио јасне сигнале из ЕК да су озбиљно схватили резолуцију.
„Добио сам много јасних сигнала из Европске комисије и Европског савета да су Резолуцију Европског парламента схватили веома озбиљно и да се веома озбиљно баве тиме како да организују независну истрагу“, рекао је Шидер за Нова.рс.

Према сазнањима Нова.рс, у наредне две недеље у Бриселу би требало да почну разговори о Резолуцији коју су донели посланици ЕП, а очекује се да ЕУ, након извештаја ОДИХР-а о изборима у Србији, именује и специјалног изасланика који би се бавио истрагом избора у Србији. Након Резолуције ЕП, очекује се и да ОДИХР објави извештај о изборима одржаним 17. децембра.

Foto: EPA EFE/ OLIVIER HOSLET

И. Николетић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар