Почетна » Мирослав и Марко Мишковић проглашени КРИВИМ ЗА УТАЈУ ПОРЕЗА, власник Делта холдинга осуђен на ДВЕ И ПО ГОДИНЕ ЗАТВОРА

Мирослав и Марко Мишковић проглашени КРИВИМ ЗА УТАЈУ ПОРЕЗА, власник Делта холдинга осуђен на ДВЕ И ПО ГОДИНЕ ЗАТВОРА

од admin
0 коментар

 Како јавља репортер „Блица“ с лица места, Марко Мишковић је у на изрицање пресуде у суд стигао на мотору, за њим је дошао и Мило Ђурашковић, али Мирослав Мишковић је искористио своје законско право и није присуствовао изрицању пресуде.

Ово је друга првостепена пресуда у овом случају, пошто је прву 2017. године делимично укинуо Апелациони суд и наложио да се понови суђење.

И на нову пресуду тужилаштво за организовани криминал и одбрана имаће право жалбе.

Марко Мишковић је оптужен за утају пореза по одбитку од капиталног добитка из пословања путарских предузећа, од око 320,3 милиона динара, а његов отац да му је у томе помогао.
 
За оштећење путарских предузећа обојица су правоснажно ослобођени оптужби.
Тужилаштво за организовани криминал предложило је у завршној речи суду да Мирослава Мишковића осуди на казну од пет година затвора и осам милиона динара због помагања сину да утаји порез, док је за Марка Мишковића тужилаштво због утаје пореза предложило казну од четири године затвора и новчану казну од осам милиона динара.
За оптужене Живојина Петровића и Јадранку Бардић предложене су казне од по две огодине затвора због помагања Марку Мишковићу у утаји пореза.
 
У овом процесу поново се судило се и власнику Нибенс групе Милу Ðурашковићу, такође због утаје пореза из посла с путарским предузећима, као и због оптужби да је са сарадницима оштетио крушевачки ФАМ (фабрика мазива).
 
За Ðурашковића је тужилаштво преложило јединствену казну од 10 година затвора.
 
Он је првооптужени у овом процесу, а после следе његови сарадници, док су Мишковићи наведени у оптужници након њих.
 
Суђење им је поновљено по налогу Апелационог суда у Београду, који је у септембру 2017. године укинуо првостепену пресуду којом су Мишковићи и Ðурашковић били осуђени за пореску утају и наложио да им се суђење понови за то дело, а Ðурашковићу и његовим сарадницима и за злоупотребе с крушевачком Фабриком мазива (ФАМ).
 
Мишковићи и Ðурашковић као и још четири окривљена су због недостатка доказа одлуком Апелационог суда правоснажно ослобођени оптужби за злоупотребе с путарским предузећима, због чега су били првобитно ухапшени у децембру 2012.
 
Марко Мишковић и Мило Ðурашковић се терете за кривично дело утаја пореза по одбитку, за које је запрећена казна од једне до 10 година затвора, а иста казна је запрећена и за помагаче.
Ðурашковић се терети и за злоупотребу положаја одговорног лица због оштећења ФАМ-а, а за исто дело су оптужени су и његови сарадници Дејан Јефтић, Ристо Ристић, Боро Јелић, Бранислав Јовановић, Љиљана Костић и Срђан Филиповић.
 
Против Мишковића, Ђурашковића, као и још осам оптужених, кривични поступак је покренут крајем 2012. године због сумње да су оштетили путарска предузећа за више милиона евра и утајили порез.
 
Тада су били ухапшени и после вишемесечног боравка у притвору пуштени су да се бране са слободе, пошто су положили вишемилионска јемства у еврима, а пасоши су им и даље у судском депозиту и не могу да напусте боравиште без одобрења суда.
 
Такође им је блокиран велики део имовине, али Мишковићев Делта холдинг ради без проблема.
 
Одлуком Апелационог суда, „пала је“ оптужница тужилаштва за организовани криминал која их је теретила да су финансијским трансакцијама извлачили новац из путарских предузећа и тако довели до њихове пропасти, односно да су их у периоду од 2005. до 2010. године оштетили за 16,95 милијарди динара, а буџет Србије за 472 милиона динара.
 
Случај у вези с Фабриком мазива из Крушевца покренут је 2010. године.
 
У том случају, сумња се да су оптужени оштетили предузеће из Крушевца за износ од око 3.181.070.378,54 динара (више од 32 милиона евра) и Ðурашковићу прибавили имовинску корист у укупном износу од 1.498.289.138,43 динара (око 15 милиона евра).
С обзиром да је већина оптужених за путарска предузећа била и на оптужници за ФАМ, поступци су били спојени и у фебруару 2015. године је кренуло обједињено суђење.
Тањуг /Блиц   , Ана Ж. Аџић

Можда ти се свиди

Оставите коментар