Почетна » Србија Центар Београд: Просторни план подручја Авала – Космај хитно повући из процедуре јавног увида и безусловно избацити било какву могућност рударења у близини Београда

Србија Центар Београд: Просторни план подручја Авала – Космај хитно повући из процедуре јавног увида и безусловно избацити било какву могућност рударења у близини Београда

од Други Пишу
0 коментар

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије и Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове Града Београда објавили су 19. јануара позив на Рани јавни увид поводом израде просторног плана подручја посебне намене предела изузетних одлика Авала – Космај, који је оставио могућност да се на подручју четири београдске општине – Младеновац, Сопот, Барајево и Вождовац истражују минералне сировине.

Иако је у текстуалном делу наведено да је &qуот;општи циљ израде Просторног плана заштита, очување, развој и уређење подручја изузетних одлика Авала и Космаја и њиховог окружења, на начин да се обезбеди развој туризма и рекреације промену става доноси његов графички прилог, који је саставни део Плана. Наиме, ова карта, названа “Посебна намена простора”, у потпуној је супротности са текстуалним делом Плана – на карти је приказан део подручја посебне намене предела изузетних одлика Авала-Космај, који је предвиђен за „ИСТРАЖИВАЊЕ МИНЕРАЛНИХ СИРОВИНА“. За истраживање минералних сировина предвиђени су делови простора обухваћени насељима Сопот, Бабе, Стојник, Губеревац, Лисовић, Раља, Парцани, Барајево и Рипањ.
Истичемо да су, иако Закон дозвољава да се просторни план подручја посебне намене донесе и за подручје са могућношћу експлоатације минералних сировина, делови ових градских општина оивичени Авалом и Космајем заштићени предели, богати минералним и термалним водама, са више стотина заштићених биљних и животињских врста и обрадивим земљиштем. Било какво истраживање и евентуална експлоатација руде цинабарита, која служи за производњу живе, или било које друге руде, може да буде погубно за животну средину овог краја, а због близине може да има и несагледиве последице на животну средину вишемилионског Београда и здравље грађана. Управо је то био један од разлога због кога је последњи рудник на Авали, у близини дечијег одмаралишта Шупља стена, затворен још 1972. године.
Србија Центар захтева да се овај план ХИТНО повуче из процедуре раног јавног увида, као и да се апсолутно и безусловно обуставе сва планирања и избаце било какве могућности рударења у овом подручју, укључујући и истражне радове. Овај покушај режима Александра Вучића да, на бестидан начин грађанима подвали и на &qуот;мала врата омогући уништавање животне средине у близини главног града, само је још један доказ да им је од интереса грађана важнији интерес сумњивог капитала.

Можда ти се свиди

Оставите коментар