Почетна » НДБ,Морамо,Зелено-леви: Због злоупотреба СНС, нећемо учествовати у раду Женске парламентарне мреже

НДБ,Морамо,Зелено-леви: Због злоупотреба СНС, нећемо учествовати у раду Женске парламентарне мреже

од Други Пишу
0 коментар

Посланичка група Зелено-леви клуб, Не давимо Београд, Морамо у овом тренутку и под овим условима неће учествовати у конституисању Женске парламентарне мреже (ЖПМ) због злоупотреба од стране представница Српске напредне странке.

ЖПМ је неформална мрежа чији су приоритети подстицај женама у Србији за веће учешће у политичком и јавном животу, ширење свести о женској солидарности и афирмација родне равноправности на свим нивоима одлучивања.

Злоупотреба ЖПМ се састоји у селективној и диспропорционалној осуди једног насиља над женама и правдању и прећуткивању другог, и то искључиво према партијским линијама поделе.

“Ми смо биле спремне да учествујемо у раду мреже, али смо захтевале да се претходно утврди начин рада и јасни циљеви, али и да Сандра Божић, предложена од стране СНС, не може бити координаторка ЖПМ. Разлог за то су срамотни коментари које је у својству председавајуће Народне скупштине изнела на седници. ” изјавила је Биљана Ђорђевић и поручила да је Божић злоупотребила ЖПМ шаљући медијима саопштење у својству координаторке иако мрежа још увек није ни конституисана нити је иједна представница посланичких клубова опозиције о садржају саопштења консултована.

Подсећамо да је Сандра Божић за посланице опозиције оспорила право на слободно кретање у Великој сали Народне скупштине и питала „да ли се препоручују” и то након што је посланик СНС Далибор Шћекић полно узнемиравао посланицу ДС Татјану Манојловић током њеног скупштинског излагања.

У наведеном саопштењу, најављује се искључивање целе Народне странке из ЖПМ због непримерене реакције у јавности Марине Липовац Танасковић поводом Дана борбе против насиља над женама. Иако се слажемо да је ова реакција погрешна, сматрамо да је Божић њу искористила како би нашла оправдање за своје иступе у јавности, а злоупотребљавајући ЖПМ.

Поређења ради, посланице опозиције нису тражиле искључивање свих посланица Српске напредне странке из ЖПМ након испада Сандре Божић и полног узнемиравања Далибора Шћекића. Сматрамо да је ово саопштење ЖПМ такође вид избегавања конструктивног приступа у бављењу институционалним одговорима на насиље над женама које су имале посланице Народне странке Санда Рашковић Ивић и Славица Радовановић и остале представнице опозиције на припремним састанцима пред конституисање ЖПМ, наводи се у саопштењу Зелено-леви клуб, Не давимо Београд, Морамо.

Можда ти се свиди

Оставите коментар