Почетна » Стела Асанж ће тражити помиловање за супруга

Стела Асанж ће тражити помиловање за супруга

од Други Пишу
0 коментар

Супруга оснивача Wикиликса Џулијена Асанжа Стела Асанж изјавила је да ће тражити помиловање након што је он пристао да призна кривицу за кршење америчких закона о шпијунажи, чиме је окончана дугогодишња правна сага у Великој Британији, јавља Ројтерс.

Педесетдвогодишњи Асанж признаће на саслушању на острву Сајман, у Маријанском архипелагу који територијално припада Сједињеним Државама, кривицу по једној тачки оптужнице која га терети за заверу, прибављање и објављивање поверљивих америчких војних докумената.

Очекује се да ће бити осуђен на 62 месеца затвора, што је већ одслужио, а потом ће моћи слободно да се моћи вратити кући у Аустралију.

Стела Асанге, адвокатица која је радила за његову кампању од скоро самога почетка његове правне борбе, рекла је да је срећна због тога, али и љута што је толико дуго био у затвору.

Она је рекла да ће тражити помиловање јер је прихватање кривице за шпијунажу „јако озбиљан разлог за забринутост“ за новинаре у свету.

Договор означава крај правне саге током које је Асанж провео више од пет година у британском затвору, а седам у еквадорској амбасади након што је Викиликс објавио тајне америчке документе, изазивајући највећи скандал те врсте у америчкој војној историји.

Foto AFP

ФоНет/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар