Почетна » У Београду данас 20. протест против насиља: Иде се до зграде РТС, баш кад почиње дневник

У Београду данас 20. протест против насиља: Иде се до зграде РТС, баш кад почиње дневник

од Други Пишу
0 коментар

У Београду, испред Скупштине Србије, у 18.00 ће почети 20. грађански протест „Србија против насиља“ а окупљени ће отићи до зграде Радио-телевизије Србије (РТС).

План је да се до седиште јавног сервиса, у Таковској улици стигне у 19.30, у време централног дневника који је, по наводима техничких организатора протеста проевропске опозиције, и даље „забрањена зона“ за сваког ко критички размишља.

Траже и да Јавни медијски сервис Србије „буде оно што његово име и говори“, те да буде отворен и за опозицију а не да функционише, како су указали, „као услужни сервис владајућих странака“.

После окупљања на платоу испред Скупштине Србије, протресна шетња биће организована Дечанском, Македонском и Светогорском до Таковске улице, где је седиште РТС.

Грађански протести у Београду, а потом и широм Србије, почели су после два масовна убиства 3. и 4. маја у београдској школи „Владислав Рибникар“ и у селима у околини Младеновца и Смедерева.

Међу захтевима протеста, су одузимање националних фреквенција телевизијама Пинк и Хепи и гашење таблоида који промовишу говор мржње и насиље као и смена руководства РТС.

Тражи се и смена чланова Савета Регулаторног тела за електронске медије као и министра унутрашњих послова Братислава Гашића и директора Безбедносно-информативне агенције Александра Вулина.

На протест позивају опозиционе парламентарне групе „Правац Европа“, Демократска странка, Заједно-Морамо, Зелено-леви фронт-Не давимо Београд, Еколошки устанак и Народни покрет Србије, уз констатацију да протест није страначки.

Парламентарну групу „Правац Европа“ чине Странка слободе и правде, Покрет слободних грађана, Покрет за преокрет и синдикат „Слога“.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Бета/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар