Почетна » ЗАГРЕБАЧКИ МЕДИЈИ ЗГРОЖЕНИ: Хрватска Википедија дотакла ДНО новим чланком о Јасеновцу!

ЗАГРЕБАЧКИ МЕДИЈИ ЗГРОЖЕНИ: Хрватска Википедија дотакла ДНО новим чланком о Јасеновцу!

од admin
0 коментар

Хрватска Wикипедија досегла је ново дно филоусташке апологије с најновијим изменама чланка о Јасеновцу, пише загребачки портал Индеx.хр поводом новог срамног испада!

– У поменутим чланцима се, као релевантан извор наводи књига Игора Вукића “Радни логор Јасеновац” у којем се овај усташки логор смрти, који је згражавао чак и нацисте, представља скоро као бање за одмор – пише хрватски портал.

Усташки логор смрти Јасеновац сада се описује као Сабирни логор Јасеновац, а прва референца у чланку је из Вукићевог интервјуа Гласу Концила. Напротив, већина референци на које се позива у чланку о Јасеновцу на хрватској Wикипедији су из екстремно десних медија, као што су портал удружења Жељке Маркић Народ.хр, Хрватски тједник и Маxпортал – додаје се у коментару портала Индеx.

– На свим местима у чланку на којима је писало да је Јасеновац био “логор смрти” сада пише “сабирни логор”, а уз Вукића – иначе секретара удружења које тврди да је Јасеновац био комунистички логор – позива се и на ревизионистичку историчарку Бланку Матковић која је позната по својим екстремистичким ставовима. У чланку на Wикипедији цитира се и словеначки истраживач Роман Лељак, који је иначе правоснажно осуђени преварант, због чега је служио и затворску казну, а озбиљни га историчари сматрају шарлатаном. Више од пола чланка о Јасеновцу сада се заправо своди на негирање злочиначког карактера овог логора смрти и индиректну апологију усташа и НДХ – подвлачи загребачки портал.

За поређење с хрватском Wикипедијом, на енглеској и немачкој Wикипедији, Јасеновац се описује између осталога као логор за истребљење људи.

Курир.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар