Почетна » Вујовић: Вучић добио озбиљна упозорења из САД, нема избора док се не испуни споразум

Вујовић: Вучић добио озбиљна упозорења из САД, нема избора док се не испуни споразум

од Други Пишу
0 коментар

Бивши дипломата Небојша Вујовић изјавио је да Сједињене Америчке Државе неће дозволити расписивање ванредних парламентарних избора у Србији до краја године, због неиспуњених обавеза из Охридског споразума.

Вујовић је агенцији Бета рекао да је председник Србије Александар Вучић добио озбиљна упозорења државног секретара САД Ентонија Блинкена и његових изасланика Џејми О Брајана и Џејми Рубина, да не расписује парламентарне изборе док не испуни прихваћене обавезе из Охридског споразума.

„Ванредни парламентарни избори сигурно неће бити одржани до краја године. САД ће повући ручну кочницу и неће дозволити Вучићу да распише парламентарне изборе док не испуни већину прихваћених обавеза из Охридског споразума. САД, заправо, неће дозволити да им се понове Борис Тадић и Војислав Коштуница који нису испунили њихова очекивања по питању Косова“, оценио је Вујовић.

Он је деведесетих година био шеф Мисије Савезне Републике Југославије у Вашингтону и учесник у дејтонским преговорима.

„Америка се противи расписивању ванредних парламентарних избора из страха да Вучићева опција не доживи пораз“, рекао је бивши дипломата.

Оцењује да ће се Вучић одлучити за расписивање локалних и покрајинских избора, „вероватно пар месеци пре рока“.

„Вучић не сме да распише београдске изборе јер зна да би их изгубио“, рекао је Вујовић.

Додао је да САД од Вучића очекују да у наредних месец и по прихвати безуслован излазак Српске листе на косовске изборе и повратак Срба у све косовске институције.

„Вучић је покушавао да купи време, јер се надао да ће Доналд Трамп бити фаворити за повратак у Белу кућу. Међутим, према свим проценама то је далеко од остваривог“, рекао је Вујовић.

Он је казао да су у овом тренутку главни амерички интереси у Србији „да земља постане део евроатлантских интеграција“.

„Такође, интерес САД је да се на овом простору направли блок даљем утицају Русије. Међутим, проблем је што САД само у Вучићу виде човека који може да повуче Србију у том правцу, при чему запостављају демократско јавно мњење које не прихвата Вучићев ауторитативни режим“, казао је бивши дипломата.

Према његовим речима, неприродно је да САД, као демократска сила, гаји добре односе с неким ко влада ауторитативно.

„САД не занимају проблеми у Србији“

На питање Бете да ли уколико ванредни избори ипак буду расписани, САД могу да утичу да изборни услови буду равноправни за све учеснике, Вујовић је казао да док се не испуне обавезе из Охридског споразума, америчкој влади није у интересу да Вучић изгуби власт.

„САД ће Вучићу све гледати кроз прсте док не реализује оно што им је обећао по питању Косова. Они фаворизују политику Вучића и Српске напредне странке (СНС) јер су с њима договорили остварење својих националних интереса, а то су пре свега формализовање косовске независности и увођење санкција Русији. Вучић је ‘мекан трбух’ за остварење америчких интереса“, нагласио је Вујовић и истакао да САД не интересују локални проблеми у Србији.

Упитан да оцени сарадњу америчког амбасадора Кристофера Хила с власником ТВ Пинк Жељком Митровићем, Вујовић је казао да САД скупљају и „с коца и с конопца“ све што помаже остварењу њихових националних циљева.

„Ми с Митровићем не можемо далеко стићи. Са ‘Задругом’ и ‘Елитом’ се не може на Запад. Нажалост, САД нису заинтересоване да своје демократске вредности пресликају у Србији. Америку сада не занимају демокартија, људска права, подела власти, слобода медија или поштени избори у Србији“, закључио је Вујовић.

Vesna Lalić/Nova.rs

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар