Почетна » СКАНДАЛ: Новинарка РТВ-а новчано кажњена јер је Вучићу поставила питање о Шешељу!

СКАНДАЛ: Новинарка РТВ-а новчано кажњена јер је Вучићу поставила питање о Шешељу!

од admin
0 коментар

Директорa РТВ-а Срђана Михајловића казнио је уредницу београдског дописништва Светлану Божић Краинчанић умањењем плате, због тог што је на конференцији за штампу у Влади Србије Вучићу поставила питање о Шешељу.

Светлана Божић Краинчанић, уредница дописништва Радио-телевизије Војводине у Београду, кажњена је  смањењем плате за 20 одсто због новинарског питања постављеног Александру Вучићу, на конференцији за новинаре 1. априла.

Она је поставила питање са списка који је новинарима делила невладина организација Иницијатива младих за људска права, чији су активисти у време одржавања прес конференције протестовали испред зграде Владе.

Они су тражили да се премијер “јасно одреди према политици Велике Србије”, коју је заступао током деведесетих година прошлог века.

Питање је гласило: “Пошто сте рекли да је за вас једина спорна ствар када је Шешељ у питању његова политика, која је назадна, да ли то значи да се ви на неки начин не одричете те политике деведесетих, када сте и сами били уз Шешеља?“

Вучић је приметио да је реч о питању Иницијативе младих, што је потврдила и новинарка. Премијер је потом одговорио на питање.

Истога дана, директор РТВ Срђан Михајловић потписао је решење о привременом удаљењу са посла Светлане Божић Краинчанић, са једном трећином плате, јер је “несавесно извршавала радне дужности и обавезе” и “злоупотребила положај и овлашћења”.

У образложењу одлуке пише да је уредница РТВ постављањем питања починила поведу радне обавезе супротно Кодексу понашања запослених у РТВ и то такву да није могуће да настави рад код послодавца до окончања дисциплинског поступка, јер “послодавац сматра да постоји могућност да се понови истоветно понашање”, чиме би дошло до “даљег нарушавања угледа РТВ”.

Потом је Светлана Божић Краинчанић 5. априла добила упозорење да због повреде радне обавезе постоје оправдани разлози због којих јој послодавац може отказати уговор о раду.

Коначна одлука директора, у форми решења којим је новинарка кажњена умањењем априлске плате за 20 одсто, уследила је већ у уторак. У решењу се понавља аргументација из претходних аката, али и додаје:

“Послодавац не оспорава слободу новинара да поставља питања, због чега је запослена и присуствовала конференцији. Међутим, постављањем питања које је суштински у вези са једним од питања Иницијативе, а нарочито нуђењем да се прочита листа питања и читањем изворног списка питања друге организације, запослена је омогућила и дозволила да треће лице утиче на програмски производ.”

Даље се објашњава да је овај “прекршај” основ за отказ, али је закон оставио слободу послодавцу да уместо отказа примени неку блажу меру, али послодавац сматра “да ће изречена мера утицати на запослену да не учини исту повреду радне обавезе, као и да ће превентивно утицати на остале запослене”.

Новинарка Светлана Божић Краинчанић каже да су јој из редакције РТВ рекли да не прави прилог о конференцији у Влади Србије, већ затражили службено изјашење о њеним поступцима.

– У информативној редакцији РТВ су ми по повратку са прес конференције рекли да не правим прилог и уместо тога су затражили службено изјашњење о мом поступку. Прилог је направљен од уводног дела Вучићевог излагања, без новинарских питања. Директор је, наводно, слушао директан пренос прес конференције, па је тако сазнао шта сам питала, рекла је Краинчанићева за Цензоловку.

Цензоловка / Телепромптер

Можда ти се свиди

Оставите коментар