Почетна » Зиђин тврди да је почело озелењавање санираних делова планине Старице

Зиђин тврди да је почело озелењавање санираних делова планине Старице

од Други Пишу
0 коментар

Руководилац мајданпечког огранка Србија Зиђин Копер Ђен Хејуан изјавио је да се зона клизишта на планини Старици и даље третира, али да је на деловима планине који су санирани већ почела и рекултивација земљишта, саопштено је из те компаније.

„Врх Старице је већ озелењен, тамо је сада трава као на фудбалском терену“, рекао је Хејуан и подсетио да се у Мајданпеку све ради са једним циљем и у правцу формирања зеленог, високотехнолошког и првокласног рудника.

„Када кажем зелено, ту мислим на заштиту животне средине, а то је и основна ствар. Хоћемо да планине буду зеленије и да вода буде бистрија. Због тога смо у само у систем за пречишћавање вода уложили око осам милиона долара и данас вода не отиче ни у један реципијент“, навео је Хејуан.

Сандра Барбуловић из рудничке Службе за заштиту животне средине рекла је да се озелењавање Старице наставља и да екипе тамо сада третирају неприступачне делове и косе површине и то методом хидросетве, додавши да је већ озелењено више од 55 хектара површине.

Она је навела да је у водне ресурсе уложено много новца, као и у заштиту ваздуха, да је компанија уградила 147 сетова отпрашивача у погонима за флотирање и дробљење руде, набављене су и цистерне за поливање рудничких путева у циљу стабилизације прашине и данас ниједно возило не може да изађе из фабричког круга, а да претходно није опрано.

Руководилац Сектора за безбедност и заштиту животне средине Драгиша Ђорђевић рекао је да се отпадне рудничке воде више не испуштају у реку Пек. Инсталиран је систем за пречишћавање и испумпавање, па сада она одлази у флотацијско језеро и јаловиште, а одатле се враћа у флотацију и поново се користи у производњи.

У Мајданпеку је озелењено и додатних 346.000 квадрата површине на јаловишту „Ваља фундата“ и посађено 18.500 садница. Мерења у оближњем селу Дебели Луг, које је било на удару прашине са јаловишта, показују да је она готово неутралисана, навела је компанија.

ФоНет/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар